Ștevia este o plantă bogată în vitamine

Ștevia este o plantă des întâlnită în România, are numeroase beneficii și de aceea ar trebui consumată în fiecare primăvară. Ștevia este o plantă angiospermă din genul Rumex, familia Polygonaceae. Alte denumiri populare ale șteviei sunt dragomir și măcrișul-cucului. Apare în întreaga Europă şi în regiunile temperate ale Asiei şi ale Americii de Nord.
Ștevia și rădăcina de ștevie sunt contraindicate celor suferinzi de afecțiuni pulmonare și ale căilor respiratorii, celor cu stomac sensibil, reumaticilor și bolnavilor cu suferințe articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi deoarece conţine mult acid oxalic, care – consumat în exces – elimină calciul din organism.
Ștevia este o plantă bogată în vitamine (C și K), săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine și fibre. Este o plantă minune pentru ca ne ajută să eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseala minții, a trupului și detoxifiază organismul. Săracă în calorii, însă plină de vitamine şi de minerale, este ideală în curele de slăbire.
Ștevia combate obezitatea, previne astenia de primăvară, regleaza nivelul zahărului din sânge, tratează rănile și afecțiunile gingivale, este un bun adiuvant în tuse, pneumonie și tuberculoză, combate constipația, revigorează si intărește organismul, crește imunitatea, grație conținutului bogat de minerale și vitamine, tratează anemiile, previne și tratează – acneea, ridurile, eczemele, dermatita.
Modalități de folosire
Frunzele de ştevie au un gust plăcut, acrişor, se prepară ca şi spanacul, pot fi folosite la reţete gustoase de supe sau sosuri.
O funcţie culinară mai puţin cunoscută a şteviei este cea de condiment deoarece poate îndulci prăjiturile, torturile etc. Se spune că este mai dulce decât zahărul.
O linguriţă cu rădăcină rasă de ştevie se fierbe într-o cană cu apă aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi una seara.