[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sucul de coacăze negre îmbunătățește funcțiile creierului și previne boala Alzheimer

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la New Zealand Institute for Plant & Food Research și de la laboratorul Brain Performance and Nutrition Research Center de la Universitatea Northumbria ne dezvăluie că sucul de coacăze îmbunătățește semnificativ sănătatea cerebrală.

2

Potrivit studiului, acest efect este generat de antocianele, pigmenţi naturali care se găsesc în coacăze şi în alte fructe de pădure.

Timp de trei săptămâni, experții au ținut sub observație 36 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. O dată pe săptămână, participanții la studiu au băut suc de coacăze (142 de mililitri de tip Blackadder, cultivat în Noua Zeelandă) sau un produs placebo. Apoi au fost testaţi pentru evaluarea capacităţilor lor cognitive şi li s-a luat sânge, înainte şi după fiecare ingerare.

Rezultatul a fost că sucul de coacăze (proaspete) are un efect pozitiv asupra performanțelor cognitive ale participanților din prima oră după consum. În plus, analizele sanguine au arătat o creștere a concentrației de monoamine după consumul de suc. Acești neurotransmițători (neuradrenalina, dopamina, serotonina) sunt implicați în reglarea stării de spirit.

kovachi

Afinele, murele, prunele și coacăzele negre protejează de multe boli sau afecțiuni, precum Alzheimer, afecțiunile inimii și chiar cancer, după cum au descoperit oamenii de știință.

Oamenii de știință de la Universitatea Manchester spun ca una sau chiar doua dintre cele 5 porții de fructe și legume ce trebuie consumate zilnic ar trebui sa includă fructe de culoare purpurie. 

Compușii în cauza sunt polifenolii, cei care dau culoarea specifica acestor fructe. Aceștia se regăsesc și în ceaiul verde, dar și în șofran.