[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sulmona, centrul Italiei. Două zile de sărbătoare românească cu mărțișoare și costume populare

Primire cu pâine și cu sare

       Așa cum anunțam într-un material publicat AICI, Asociatia Socio-Culturala a Românilor „Ovidiu” din Sulmona a organizat sâmbătă și duminiă, 2-3 martie, cea de a III-ea ediție a Sărbătorii Mărțișorului – Mărțișor Romanesc menit să arate frumsețea tradițiilor românești în Italia și transmiterea acestora celor mici. 

     Sâmbătă, 2 martie, a debutat la ora 10 cu expoziția de costume tradiționale originale ale artistului de muzică populară Leonard Nae, „Tra i colori della tradizione romena”. Publicul prezent, român și italian, a putut apreciaa măiestria și minuțiozitatea muncii româncelor care odată, mai demult, creau pentru ele și pentru zestrea copiilor lor haine de o deosebită valoare artistică.

        Pasiunea pentru folclor, pentru costumele celor care au fost părinții, bunicii și străbunicii noștri, l-a determinat pe Leonard să strângă ii, catrințe, cingători, ițari și multe altele pe care, cu drag acum, le arată cu mândrie și altora. Mai mult, ele sunt expuse departe de casă, ca pe o comoară de preț cu care el, ca român, se mândrește în Italia.  
       Asociația Socio-Culturală Ovidiu a Românilor  din Sulmona, condusă de inimoasa Mariana Bortoș,  alături de colaboratorii săi, a înlesnit și expus această colecție. 
      Mai mult, dedicată sărbătorii mărțișorului și a primăverii, expoziția a arătat peste 150 de mărțișoare frumos și cu migală realizate de către membrii asociației.

      Duminică, 3 martie, seria de evenimente a urmat cu o suită de dansuri, poezii și cântece a 20 de copii români din Sulmona organizați și îndrumați de Cristina Anghel, Ionela Petianu si Maricica Robu. La spectacol au fost prezenți Ionuț-Florin Urs, consul al Ambasadei României la Roma care a transmis un mesaj din partea ambasadorului României în Italia, ES George Bologan,  primarul localității Sulomona, Annamaria Casini, preotul Gilberto de la Biserica San’Filippo Neri.

       Pe scenă au urcat artiști de muzică populară sosiți de la Roma, George Lupascu, Vasile David, Leonard Nae.

Lasă un răspuns