[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SUNETUL TINEREȚII ROMÂNE LA ROMA

orchestraMuzica răsunătoare a Orchestrei Naționale Române de Tineret a vibrat la Auditoriul Santa Cecilia din Roma

Joi 18 iulie la ora 21, sala Santa Cecilia (Auditorium Parco della Musica) a răsunat românește pe acordurile Orchestrei Naționale Române de Tineret , eveniment de excepţie în panorama muzicală românească, deoarece reprezintă debutul tinerilor muzicieni pe scena Academiei Naționale S. Cecilia din Roma.

Concertul organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe prin intermediul Ambasadei României în Italia, Ministerului Culturii, a Institutului Cultural Român din București și a Regiunii Lazio s-a bucurat de mesajul Excelenței Sale Ambasadoare a României în Italia Dana Constantinescu care a ținut să felicite acești tineri virtuoși, mesageri ai culturii și a adevăratelor valori românesti.
De la primele acorduri ale Rapsodiei Române nr. 1 am avut impresia că însuși marele Enescu coborâse printre noi. De o frumusețe melodică desăvârșită, dinamismul acestor miniaturi simfonice bazate pe folclor ne-au adus aminte de doine, de cantecele vechi din popor, de cultura milenară a neamului românesc. Atmosfera de poveste a fost continuată de fantastica Burlesque pentru pian și orchestră de Richard Strauss în interpretarea ireproșabilă a pianistei Oxana Corjos, una dintre cei mai importanți pianiști ai generației sale, programul încheindu-se cu Tablourile dintr-o expoziție de Musorgskij/Ravel.
Aprecierea din partea publicului italian, dar și din partea românilor aflați în sală a fost unanimă. Ropotele de aplauze, uimirea și admirația care puteau fi citite pe chipul luminat al oamenilor a fost cea mai frumoasă răsplată pe care au putut-o avea tinerii noștri muzicieni. Păreau la fel de uimiți și emoționați de efectul produs de propriul lor talent. “Talent dar și multă, foarte multă muncă “ ține să ne precizeze pe bună dreptate Alexandra Solea, unul dintre organizatorii evenimentului. “Acești tineri reprezintă viitorul nostru, trebuie ajutați șă viseze, trebuie sprijiniți și promovați pentru că ei sunt imaginea țării în lume, a României educate și mândre. Când organizăm concerte la București artiștii din străinătate rămân foarte uimiți de nivelul foarte înalt al muzicienilor noștrii, de talentul lor dar și de sălile de concert arhipline”.
O notă dolentă ar fi sala semiplină pe care orchestra noastră obișnuită cu un public numeros a gasit-o la Roma. Să fie cei 15 euro, prețul biletului, foarte redus de altfel, care a împiedicat o partecipare mai amplă? Prea puțina mediatizare? Oricare ar fi motivele, publicul prezent a fost într-o simbioză perfectă cu orchestra dirijată de maestrul Cristian Mandeal, care dealtfel a mulțumit la rândul său daruindu-ne în final, la bis, trei compoziții superbe, printre care și celebrele “Dansuri românești”.
În profida greutăților și a unui buget extrem de redus Orchestra Națională de Tineret reușește să concerteze în fiecare an în afara țării, începând cu Franța și Germania, continuând în acest an cu Italia, Roma cât și în cadrul Festivalului Internațional de la Ravello. “ În alte țări, Orchestrele Naționale de Tineret sunt în general subvenționate de stat, la noi dacă avem cel mult asigurate cheltuielile pentru turnee, ne declară Solea. Ar trebui gândită o finanțare permanentă, chiar dacă nu este profit material satisfacțiile sunt din altă parte”.
La concertul de la Auditorium am vazut o altă față a României, oameni frumoși pe care avem datoria sa-i promovăm în acestă sfidă de schimbare a imaginii României prin cultură.
Orchestra Română de Tineret, înființată în 2008 reunește tineri între 18-30 ani, selectați la nivel național dintre cei mai talentați tineri muzicieni și a obținut deja numeroase aprecieri din partea publicului și a presei naționale și internaționale. În luna septembrie la București, în cadrul Festivalului și concursului Internațional George Enescu, orchestra va susține un concert sub bagheta maestrului Lawrence Foreter, acompaniind ilustrul violonist Pinchas Zukerman.

Alina Ieremciuc

Lasă un răspuns