[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sunt pregătițe autoritățile pentru o catastrofă? Consilierul județean din diaspora Ovidiu Burdușa pune problema cutremurului în Vrancea

Născut și crescut în Vrancea, consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa, cu afaceri în Italia recent zguduită de cutremure, a adresat întrebărea cum ar reactiona autoritățile locale și centrale în caz de seism?

14115059_857005397763654_1342119081387406611_o
Pe 24 august liniștea Italiei a fost tulburată de un putermic cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade. Până în prezent au fost anunțați 290 de morți, iar numărul răniților depășește cifra de 400.

Din păcate, printre victime se numără și 11 cetățeni români. Când vezi ce se petrece în jurul tau nu poti sa nu te gandesti daca s-ar intampla o asemenea catastrofa in zona noastra cum ar reactiona autoritatile locale si centrale?

Vrancea este o zonă seismică cu risc ridicat, iar cetățenii care locuiesc la Focșani, Odobești, Adjud, Panciu sau Mărășești, dar și cei din comune, au dreptul să știe dacă autoritățile sunt pregătite pentru a face față unui seism de amploare.

În urmă cu două zile, CJ Vrancea a reconfirmat faptul că la nivelul instituției administrate de PSD de atâția ani nu există nici un leu ca fond de rezervă. Foarte grav, din punctul meu de vedere. În plus, alte autorități competente să acționeze după producerea unui seism nu sunt dotate suficient.

În condițiile în care specialiștii apreciează că un seism major în Vrancea este posibil să se producă oricând, vrâncenii au dreptul să știe concret care este potențialul autorităților în sensul celor de mai sus. Vrancea a trecut prin cutremure majore în anii 1908, 1940, 1977, 1986, 1990 și 2004, astfel că îngrijorările oamenilor sunt reale.

În calitate de consilier județean, solicit autorităților să anunțe public următoarele informații:

· Există un plan de acțiune comun și coordonat unitar pentru intervenții în caz de cutremur?

· Care este inventarul adăposturilor subterane, corturilor, paturilor mobile etc. ce pot fi folosie în caz de cutremur?

· Există un sistem de coordonare și colaborare cu județele vecine, astfel încât să putem primi ajutor urgent de la ele, în situația în care pagubele în alte unități administrative sunt mai puțin sau deloc afectate?

· Avem posibilitatea de a înființa un spital de campanie echipat cu toate mijloacele necesare?
Întrebările sunt doar câteva dintr-o serie mai vastă de chestiuni legitime care trebuie să preocupe instituțiile responsabile și nu numai. Nu intenționez să panichez pe nimeni, dar prevenția, coordonarea și responsabilitatea alocării fondurilor pentru evenimente neprevăzute sunt esențiale pentru o administrație județeană responsabilă.

Ovidiu Burdușa, consilier județean PNL, om de afaceri în Italia.

Departament Comunicare PNL Vrancea