[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Suntem contemporanii ultimului erou al aviației – Ion Dobran

       Ultimul as al aviației române de vânătoare în viață și, de asemenea, ultimul aviator aflat în viață, pe Terra, care în al Doilea Război Mondial a doborât avioane atât sovietice, cât și americane și germane este veteranul de război,  general-locotenent (rtr.) Ion Dobran
       Suntem contemporani ai unei mari personalități ce reprezintă acel exemplu despre care vă vorbeam, acel exemplu ce poate ridica din nou, la rang de artă, sentimentul de a fi român!
      Imediat după sfârșitul Primului Război Mondial, în anul 1919, se naște eroul nostru! Ce lucru interesant… Imediat după sfârșitul unei pagini de istorie a țării noastre, se naște unul dintre personajele ce au dat poveștile următoarelor pagini din istorie. Parcă istoria își programează și așează paginile din cartea personală.
        Singurul pilot rămas în viață care a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, a participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei.
       Activitatea pe front însumează 340 misiuni la inamic, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.
       Se aproprie de vârsta de 102 ani, îi împlinește în februarie 2021. Se mișcă greoi și nu prea mai aude bine, dar asta nu îl oprește să onoreze prezența la toate activitățile la care este invitat.
        Spunea el într-un interviu: „Păcălesc fiecare lună așa cum și în război păcăleam moartea!”. Și ce nevoie avem de aceste eforturi ale dumnealui… și ce mulțumire ar trebui să avem pentru faptul că poate să ne adreseze aceste motivații.
       O dovadă vie a istoriei de care putem profita, încă, în prezent. 
       Mulțumim, generale!

Lasă un răspuns