[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SuperGigi – filmul regizorului italo-român Nikolas Grasso premiat la Roma

„Vorbim în românește, da?”

Astfel a început interviul acordat publicației noastre de regizorul italo-român Nikolas Grasso într-o pauză a primei ediții a Festivalului de film „Rome Film Awards” care a avut loc în micuțul cinematograf Detour din strada Urbana, 107 – Roma.

Aici regizorul a prezentat pelicola „SuperGigi”, o scurtă poveste ancorată în realitatea cotidiană a tinerilor italieni, dar la fel de valabilă pentru multe alte locuri din lume: interviul pentru angajare.

O comedie care a stârnit râsul celor din sală și aplauzele la final. O comedie care are o altă protagonistă, pe cea a semnatarei muzicii, naista Mariana Preda.

             Filmul a fost premiat cu premiul „Best Production”.

             Ce ne-a spus regizorul? Născut la Milano dintr-o familie tot cu venă artistică (mama scrie poezii, romane, un frate tot regizor…), limba română a vorbit-o în casă încă de la naștere (Nikolas vorbește româna, engleza, spaniola, olandeza și italiana). „Din fericire, spune, am învățat-o de mic, fiind copil cu mamă româncă (emigrată în anii 70 în Italia) și tată italian.

             Absolvent al IED (Istituto Europeo di Design) secția Film, Nilokas poartă pasiunea acestei arte din copilărie („Știam că vreau să devin regizor”).

             

Super Gigi este cel de al doilea film al regizoruui Nikolas Grasso, primul fiind „Doina”, un film turnat în România, în limba română, cu care a câștigat de altfel nouă premii internaționale. Filmul a fost prezentat și românilor din Roma în 2016, la Festivalul Tinerelor Talente al Asociației ProPatria.

Motive importante pentru a merge mai departe și a face din pasiune și profesiune artă. Iar scurt merajul prezentat a arătat aceasta.

              – De ce nu România pentru studiul naiului?

              – Pentru că naiul are deja rădăcinile adânci în cutura românească iar Mariana vrea să-l ducă și peste alte hotare, pentru a putea fi cunoscut. Atunci ne-am gândit să facem acest pas atât pentu că puteam învăța engleza mult mai bine, și pentru că Olanda este o țară meritocratică iar profesorul are studiile făcute în România, inclusiv cu Nicolae Pîrvu și Gheorghe Zamfir.

              Actualmente regizorul Nikolas Russo locuiește și lucrează în Amsterdam (Olanda) alături de prietena sa, Mariana Preda, cea care a realizat și muzica filmului premiat la Roma aseară. O altă poveste interesantă cu o artistă care a ales să studieze naiul, la nivel universitar, în străinătate.

A consemnat

    • Cristi Merchea

Lasă un răspuns