[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Supplì, un aperitiv roman ajuns festival

La Roma a început Festivalul Supplì-uli, un aperitiv roman, o specialitate italiană cu nume franțuzesc

În trattoriile romane și din centrul Italiei, în pizzeriile a taglio (la tavă) se găsesc aceste delicatese crocante, rumenite. Sunt ca niște piftele mai mari dar de forma sarmalelor noastre, făcute din orez fiert cu suc de roșii, învelite cu pesmet și ou dar cu „inimă” din mozzarella.

Iată cum își descrie o pizerie a taglio dar și cu cu „tavola calda” (masă caldă) din zona Re di Roma, produsul său de vârf, supplì: „În pizzeria Sisini, la Roma din 1979, adevăratul star al bancului este supplì-ul. Un înveliș subțire și crocant, o umplutură de orez „al ragù” (cu carne măcinată) cu un suc corpos, puțin acid și o inimă de mozzarella caldă care se întinde fuioare: vă sfătuim să-l gustați abia făcut, când încă frige iar ingredientele, toate la un loc, emană un parfum ca o simfonie.

La noi, supli-ul e o trabă serioasă.

Și continuă panoul publicitar, pentru delectarea cititorului curios, mai puțin avizat sau care nu-i din Roma, și cu povestea acestei specialități romane.

Istoria suplì-ui

În timpul ocupației napoleoniene (1788-1789), când soldații împăratului împânzeau Roma, gustând acest aperitiv francezii începură să-l numească supriză (surprise, se citește supri), pentru că înăuntrul acestei roșii piftele din orez descopereau mozarella albă care se întindea numai ațe. Surpì!, spuneau francezii iar romanii, în dialectul local, romanesco, îl transformară imediat în supplì.

Așa a rămas numele acestei piftele romane din orez numele de supplì, de la un cuvânt francez care exprima mirarea soldatuui la ruperea acestui aperitiv.

Astăzi la Roma sunt foarte multe pizerii care se laudă cu cel mai bun supplì, care i-au reinventat și cu alte ingrediente sau cu alte nume (pere, arancini), umpluài cu orez și cu negru de sepie, cu mazăre și carne tocată, cu suc de roșii picant etc.

Mai nou, Etaly, o rețea de magazine cu produse gastrnomice Made in Italy de un anumit nivel, organizează și Suppli Fstival. Un mod de a se face cunoscut acest produs, de a promova produsele gastronomice, de a crea mișcare și, de ce nu, bussines.

Cristi Merchea