[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Țara din Europa care are prea mulți bani și nu știe ce să mai facă cu ei

pasapoarte norvegieneùŢara europeană care nu mai ştie ce să facă cu banii cheltuie milioane pe noile paşapoarte: “Sunt concepute pentru ca cetăţenii altor state să se simtă inferiori”

Norvegia a organizat un concurs pentru realizarea noilor paşapoarte, iar câştigătorul a fost anunţat de curând. Paşapoartele create de Neue Design Studio, o firmă din Oslo sunt foarte simple la exterior, cu o copertă roşie pe care se află stema Norvegiei în relief şi o imagine simplă cu linii, scrie CNN.

 

Paşapoartele vor avea trei culori:  albastră pentru diplomaţi, cele pentru imigranţi vor fi gri deschis, iar cele pentru cetăţenii de rând – roşie. În interior, grafica este formată din vârfuri înzăpezite deasupra apei. Acestora li se adaugă aurora boreală, în momentul expunerii la o lampă cu ultraviolete. Astfel, a fost îmbunătățită siguranța acestora dar și calitatea grafică.

pagina poasaport norvegianpagin apasaport norvegian 2

Fără problemele crizei economice în care se află Europa, Norvegia nu mai ştie ce să facă cu banii. Cel mai mare fond suveran din lume, care administrează petrodolarii strânşi de statul nordic, a devenit obiect de dezbatere publică în contextul alegerilor recente, în urma cărora Partidul Laburist (centru-stânga) a cedat puterea unei alianţe de dreapta conduse de Partidul Conservator. Fondul are active evaluate la 760 de miliarde de dolari şi a avut performanţe modeste în acest an, cu un randament de numai 0,1% în trimestrul al doilea, după ce a crescut puternic anul trecut, cu 13,4%. Valoarea activelor fondului depăşeşte cu 40% produsul intern brut al Norvegiei. GPFG joacă pe termen lung, având mandatul de a asigura viitorul economic al ţării după ce resursele vaste de petrol şi gaze vor fi fost epuizate. Fondul norvegian a fost unul dintre puţinii investitori internaţionali care şi-au permis calmul în timpul crizei financiare globale: nu numai că nu a vândut active în perioada de panică de după falimentul Lehman Brothers, ci chiar a cumpărat.

 

norvegia-bani-mistobancnota norvegieiAutorităţile au dezvăluit, recent, noua grafică a bancnotelor naţionale care a fost extrem de bine primită, fiind comparată cu o operă de artă.Pe o parte este desenată o corabie vikingă care înaintează falnic pe apele liniştite cu pânzele umflate de vânt.

Câştigătorii competiţiei pentru realizarea graficii bancnotelor ce vor intra în circulaţie din 2017 au fost desemnaţi cei de la The Metric System şi Terje Tonnessen and Snohetto.

În opinia juriului, grafica declarată câştigătoare demonstrează „talent artistic” şi scoate în evidenţă legătura strânsă a Norvegiei cu marea, fiind „potrivită pentru includerea elementelor necesare se securitate”. Între acestea se vor număra elemente care vor putea fi citite de aparate şi care previn falsificarea.

sursa: publika.md