[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Taxele de drum pe autostrăzile din Italia

Pe toate autostrăzile din Italia se aplică taxarea. Plata taxelor se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieșirea de pe autostradă. Colectarea acestei taxe se face în două moduri, prin taxare variabilă şi prin taxare fixă.

Taxa variabilă

Se aplică pe majoritatea autostrăzilor din Italia. Conducatorul autovehiculului ia un tichet la intrarea pe autostradă şi plăteşte la ieşire o taxă în funcţie de distanţa parcursă, de clasa autovehicului şi de coeficientul de autostradă (diferă de la o autostradă la alta).

Pentru autovehiculele care au sistemul de plată Telepass, înregistrarea intrării şi taxarea la ieșire se realizează automat. Autovehiculul nu mai trebuie să oprească, ci să treacă cu o viteză de maxim 30 km/h prin zona de înregistrare.

Taxa fixă

În sistemul cu taxare fixă, taxarea nu mai depinde de kilometrii parcurşi, ci se plăteşte o suma fixă în funcţie de clasa autovehiculului. Acest sistem de taxare se aplică pe Autostrada dei Laghi, pe ocolirile din jurul orasului Milano (A50, A51 si A52), pe inelul Nord şi Sud al oraşului Milano, pe secţiunea A3 a autostrăzii Napoli-Pompei-Salerno, pe A12 Roma-Civitavecchia, pe A32, pe A33 porţiunea Asti-Alba şi pe A24 porţiunea Settecamini-Lunghezza.

Autovehiculele sunt clasificate în 5 clase, în funcţie de înălţimea autovehiculului în dreptul primei osii şi în funcţie de numărul de axe.

1. Clasa A 2 axe. Toate autovehiculele cu 2 axe care au înălţimea autovehiculului în dreptul primei osii mai mică sau egală cu 1,3 m. Scuterele cu capacitatea cilindrică mai mare de 150 cc.


Clasa A 2 axe

2. Clasa B 2 axe. Toate autovehiculele cu 2 axe care au înălţimea autovehiculului în dreptul primei osii mai mare de 1,3 m.


Clasa B 2 axe

3. Clasa 3 axe. Toate autovehiculele cu 3 axe cu sau fără remorcă.


Clasa 3 axe

4. Clasa 4 axe. Toate autovehiculele cu 4 axe cu sau fără remorcă.


Clasa 4 axe

5. Clasa 5 sau mai multe axe. Toate autovehiculele cu 5 sau mai multe axe, cu sau fără remorcă.


Clasa 5 sau mai multe axe

Modalităţile de plată a taxei de autostradă

• Plata taxei de autostradă se poate face cu numerar, cu cardul sau prin sistemul TELEPASS.

• Intrările în staţiile de taxare sunt semnalizate în funcţie de modul de plată al taxei:

1. Pentru autovehiculele care au montat sistemul TELEPASS.
2. Viacard, card credit şi card numerar + TELEPASS.
3. Viacard, card credit şi card numerar.
4. Numerar, viacard, card credit şi card numerar.
5. Numerar cu personal operator.

Costul taxei variază în funcție de kilometraj și de categoria mijlocului de transport, fiind cuprins între 2 euro – 56,30 euro. Totodată, în Italia se percep și taxe pentru circulația pe anumite tunele, taxele variind de la 12 euro până la 261 euro.

Sursa: WallStreet

 

Lasă un răspuns