[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Teiul – arborele longevității, arborele care vindecă sufletul

Teiul este un arbore miraculos, splendid și semeţ ce ne învăluie cu parfumul lui seducător, acesta resimţindu-se din plin spre sfârșitul lunii iunie. De asemenea, teiul este considerat „arborele care vindecă sufletul”

Încă din cele mai vechi timpuri, teiul este recunoscut pentru calităţile sale terapeutice. Teii sunt arbori multi-seculari și milenari. Florile de tei au în compoziţie un anumit tip de zahăr, acid galic şi catecol, precum şi ulei esenţial numit farnesol, care conferă plantelor proprietăţi neurosedative şi antispastice, reducând inflamaţiile de la nivelul aparatului respirator şi fiind astfel de mare ajutor celor care suferă de viroze sau răceli. Având o acțiune calmantă asupra sistemului nervos central, ceaiul din flori de tei are numeroase virtuți terapeutice și ajută la ameliorarea problemelor de sănătate.

În Romania există trei feluri de tei:

teiul cu frunză în formă de inimă (Tilia cordata), inflorește la începutul lui iunie

teiul cu frunză mare (Tilia platyphillos), înflorește mai tarziu și are frunzele mai mari decat celalalte specii inrudite;

teiul argintiu (Tilia tamanetosa), înflorește în iulie, are frunze și flori albicioase.

Toate speciile de tei sunt folosite în scopuri terapeutice.

Principalele proprietăţi terapeutice care dau valoarea medicinală a florilor sunt:

antidepresiv
euforizant
sedativ
antispasmodic
diaphoretic (fluidizează sângele)

afecţiuni renale, are proprietatea de a trata incontinenţa şi previne formarea pietrelor la rinichi.

reducerea presiunii arteriale (în special a celei cauzate de stress datorită efectului asupra sistemului nervos şi circulator)
tratează migrenele
scade febra şi favorizează transpiraţia
combate formarea ridurilor și a cearcănelor
diabet zaharat, obezitate (ceaiul de tei este indicat şi în curele de slăbire deoarece are efect diuretic şi ajută la eliminarea retenţiei de apă din organism.)

Florile se recoltează pe timp însorit, înainte de înflorirea completă, când o parte din flori sunt îmbobocite. Uscarea se face la umbră, în strat subțire  în încăperi bine aerisite.

Ceaiul din flori de tei este interzis  gravidelor  ( în ultimul trimestru de sarcină, substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie), pacienţilor cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacilor ( accelerează ritmul cardiac) şi şoferilor (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Teiul lui Eminescu este un exemplar semimilenar de Tilia tomentosa, situat în Parcul Copou din Iași.

Foto: arhivă personală