[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Televizorul, regele știrilor și în 2015

 

1.1930559Televizorul rămâne, și în 2015, sursa de știri preferată de cei mai mulți consumatori de media din întreaga lume (53%). Motoarele de căutare ocupă locul secund, fiind preferate de 38% dintre utilizatori, Social Media locul 3 (33%), urmate de ziarele tradiționale (18%), website-urile ziarelor (17%), website-urile posturilor TV (16%), posturile tradiționale de radio (11%), revistele tipărite și website-urile revistelor (câte 8%) și radio-urile online (4%), se arată într-un studiu realizat de Nielsen, pe un eșantion de peste 30.000 utilizatori de Internet, din 60 de tari.

 

Psiholog: “Social Media  mai mult pentru relaxare și socializare, oamenii percep TV-ul ca pe o sursă mai credibilă de informare”

Cu toate acestea, utilizatorii cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani  supranumiți de specialiști drept Generatia Z afirmă că Social Media este sursa lor favorită de știri, în proporție de 47%, iar 45% aleg posturile TV pentru a se informa.
11218455_824275397690896_2994465166100893676_n
Psihologul Dan Ivanescu foto: facebook

 

Psihologul Dan Ivanescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții susține că oamenii încă nu percep rețelele sociale ca fiind surse credibile de știri, deoarece orice utilizator poate deveni furnizor de știri, iar acest mecanism a predispus la o pondere mai mare de informații neverificate sau false. “În rețelele sociale online există foarte multe surse de informare și mulți receptori. Este un mecanism de comunicare pe care specialiștii îl numesc many-to-many, iar orice persoană, sub un pseudonim sau în spatele unei fotografii false, poate răspândi știri false.Utilizatorii rețelelor au consimțit la acest lucru, au înțeles că Social Media nu reprezintă înca un furnizor de știri credibil, iar majoritatea folosește retelele sociale online mai mult pentru divertisment și socializare”, declară psihologul Dan Ivanescu.

În același timp, specialistul consideră că mintea umană asociază televizorul cu “acasa”, cu intimitatea și confortul și îi este mai comod consumatorului să primească o știre video decât să caute, din sursă în sursă, în social media, o informație credibila. “Televiziunea este încă regele știrilor pe planetă deoarece utilizează elementele vizuale și auditive, deci este mai accesibil unui public mai larg și, cel mai important, are în spate oameni care pot fi trași la răspundere dacă transmit informații false.De cealaltă parte, rețelele sociale online încă nu au reușit să construiască o agendă media proprie, iar informațiile din media tradiționale sau din alte surse sunt doar promovate în Social Media pentru a crea dezbatere, însă nu sunt şi create în interiorul rețelei. Nici conținutul informațional nu este adaptat încă la toate elementele multimedia folosite în Social Media, ştirile fiind prezentate mai mult sub formă de text și imagine, deci încă nu sub o formă atractivă pentru mintea umană”, declară psihologul Dan Ivanescu.
Specialistul consideră că, într-adevăr, Generatia Z se informează mai mult din rețelele sociale, însă informația prezentă acolo provine în mare măsură tot din media tradiționale. Așadar, în accepțiunea psihologului Ivanescu, Social Media nu reprezintă un furnizor independent de știri, ci mai degrabă un mijloc modern de propagare a știrilor din mass-media clasice.
“Probabil va veni și vremea când oamenii vor prefera să se informeze mai mult din rețelele sociale online decât de la televizor, însă doar în momentul în care jurnaliștii vor crea conținut special pentru Social Media, și nu vor transpune în mediul online informațiile pe care le construiesc pentru media tradiționale. În Statele Unite, marile publicații au înteles că retelele de socializare pot fi folosite nu doar pentru a disemina informatii și pentru a creste audiența unei știri din media tradiționale, ci pot reprezenta un mediu care produce stiri de sine stătătoare. În România, la ora actuală, Social Media reprezintă o mică junglă în care știrile serioase și credibile dansează în aceeași horă cu știrile derizorii și false”, conchide psihologul Dan Ivanescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.
Dr.Tănase Tasențe