[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Tensiunea arterială ajutată de iaurt

iaurt 2

Un mod simplu de a ajuta la menţinerea tensiunii arteriale sub control este de a consuma o mulţime de alimente probiotice-bogate, cum ar fi iaurtul şi kefirul, sugerează rezultatele unei noi cercetari ştiinţifice. Deși nu neapărat constituie un remediu pentru persoanele cu probleme cardiace, probioticele s-au dovedit într-o multitudine de studii clinice importante în reducerea tensiunii arteriale, precum şi echilibrarea zahărului din sânge, colesterolului şi a nivelului hormonilor.

Publicat în revista Hypertension, această ultimă anchetă legată de știința din spatele probioticelor a constatat că rezultatele combinate ale unor studii, controlate cu placebo demonstrează beneficiile cardiace asociate cu probioticele. Printre 550 de participanţi care au luat un probiotic sau au mâncat un aliment probiotic-bogat, nivelurile mediiale tensiunii arteriale sistolice au scăzut cu 3.56 milimetri coloană de mercur (mm Hg), în timp ce nivelurile presiunii diastolice au scăzut cu 2,38 mm Hg, în medie.

Acest lucru este important, deoarece multe medicamente pentru scăderea sau echilibrarea tensiunii arteriale, care îndeplinesc funcții similare pot avea efecte secundare neplăcute, dintre care niciunul nu este prezent atunci când se iau probiotice. Cheia, spun cercetătorii, este consumarea a cel puțin 100 de miliarde de unități formatoare de colonii de probiotice zilnic, care corespunde cu valoarea găsită într-o mică cutie de carton de bună calitate de iaurt autentic.

„Nu cred că publicul larg înțelege cum probioticele ar putea fi benefice pentru sănătate în acest stadiu”, a declarat JingSun de la Universitatea Griffith Scoala de Medicinăşi Griffith Institutul Inimii din Queensland, Australia, autorul principal al studiului. „Provocarea pentru noi este de a convinge pacienţii şi medicii de a accepta produsul în viața de zi cu zi.”

Pe baza datelor, luând cantități optime sau mai mari de probiotice zilnic, timp de cel puțin două luni se pot produce nenumărate beneficii, mai ales atunci când sunt combinate şi cu alte intervenții, cum ar fi o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii fizice regulate. Cu alte cuvinte, consumul zilnic de iaurt poate fi de ajutor, dar este de asemenea este important să fiecombinat şi cu aceste alte obiceiuri de viaţă sănătoasă.

iaurt

 

Probioticele sunt un „aliment funcţional”, care pot preveni bolile cronice

Dincolo de beneficiile lor pentru sănătate, cercetătorii au ajuns la concluzia că probioticele sunt un full-spectru de „alimente funcţionale”, ceea ce înseamnă că oferă beneficii de sănătate dincolo de hrana de bază. După afirmațiile lui Lori Hoolihan, un cercetător la Consiliul lactate din California din Irvine, există mai multe moduri de a optimiza sănătatea și de a prevenii bolile cronice cu ajutorul probioticelor.

Alte modalități de ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale în mod natural prin alimentaţie includ reducerea carbohidraţilor şi a aportului de zahăr, deoarece ambele contribuie la rezistenţă la insulina creând disfuncţii metabolice. Creșterea aportului de minerale benefice, cum ar fi potasiul, magneziul şi calciul, precum și consumul de grăsimi saturate sănătoase cum ar fi: untul, uleiul de palmier și uleiul de cocos, este de asemenea de ajutor.

De asemenea, este important de a crește aportul de acizi graşi omega 3, atât prin consumul de pește gras, cât și prin suplimentarea cu uleiuri bogate în omega 3, cum ar fi inul, cânepa, ficatul de cod. Omega 3, a fost demonstrat în mai multe studii care duc tensiunea arteriale sistolică și diastolică, contribuind astfel la reducerea altor factori de risc asociaţi cu boli cardio vasculare.

 Carmen Vranițani