Cireșele amare se numără printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanți. Fie că le preferați proaspete, sub formă de sirop sau de dulceață, cireșele amare sunt adevărate medicamente pentru organismul uman.
Pentru efectele lor terapeutice, cireșele amare sunt folosite cel mai des contra unor boli degenerative, contra bolilor cardiace sau vasculare, ori contra unor forme de cancer. Sunt benefice asupra durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, asupra bolilor hepatice, a afecțiunilor inflamatorii, dar și a tumorilor maligne și benigne.
Cireșele amare acționează asemenea unui depurativ puternic, detoxifiant și energizant fizic și psihic. Bogate în vitamina C, calciu, magneziu și potasiu, aceste fructe joacă rolul unui sedativ al sistemului nervos.
Efectele extraordinare a cireșelor amare se datorează nutrienților vegetali aflați în aceste fructe, nutrienți numiți și antocianine.
Cireșele amare reduc riscul de cancer de colon. Un studiu de medicină a evidențiat faptul că cireșele amare previn cancerul de colon, al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial.
De altfel, o cură de 6-8 săptămâni cu cireșe amare, când cancerul de colon este instalat, scade volumul tumorilor în 40% din cazuri. Studii similare au arătat și influența cireșelor în reducerea numărului de celule bolnave în cancerul de sân.
Cireșele amare luptă contra bolilor reumatice. Peste 62 % din europeni suferă de afecțiuni reumatice. Tratamentul cu cireșe amare timp de 6-8 săptămâni ajută în reducerea inflamațiilor, elimină durerile treptat, împiedică apariția proceselor degenerative, redă mobilitatea articulară.
Este demonstrat ștințific faptul că anumiți pigmenți din cireșele amare au o acțiune antiinflamatoare mai mare de 10 ori decât aspirina sau ibuprofenul, fără să dea efecte secundare și reduc durerea.
O cură de cireșe amare de un kilogram pe zi sau sirop de cireșe amare redă tonusul psihic și mintal. O astfel de cură este foarte des folosită în tratarea depresiei și a insomniei.
Cireșele amare sunt singura sursă naturală de melatonină. În plus, cireșele conțin compuși care protejează împotriva bolilor neurodegenerative.
Cireșele amare, dar și cele negre previn demența senilă și boala Alzheimer. Un colectiv de medici americani au demonstrat că substanțele chimice din cireșele amare sau cele negre încetinesc procesele de îmbătrânire ale celulelor nervoase.
Sucul de cireșe amare și cireșele amare uscate au chiar mai mulți antioxidanți decât coacăzele și sunt mai puternice decât vitamina E.