[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Testul PAP pentru femei gratuit la Marino (Roma)

Sănătatea dumneavoastră contează cel mai mult! Informaţi-vă gratuit!

Caritas Marino împreună cu Asociaţia „Antica Dacia” vă invită să luaţi parte la un program de prevenţie şi informare gratuit pentru sănătatea dumneavoastră. Controlul PAP TEST (cunoscut la noi ca testul Papanicolau) va fi efectuat gratuit la Marino, pe bază de înscrieri. Informaţii la magazinul românesc ,,Da Ramona ” în Corso Trieste sau la tel. 380 10 25 694

Cum se face testul?

In primul rand, nu trebuie sa iti fie teama. Nu doare! Aproape ca nu o sa simti nimic, poate cel mult o durere in zona cervixului si uterului, dar care nu va dura mai mult de 5 minute!

Testul Papanicolau trebuie sa faca parte din examenul ginecologic de rutina al oricarei femei. Scopul acestui test este identificarea unor posibile modificari ale celulelor de la nivelul cervixului si colului uterin. Aproximativ 10% dintre femeile care fac anual un Test Papanicolau prezinta un rezultat anormal, însă doar un sfert dintre acestea prezinta modificari specifice cancerului de col uterin.
Chiar daca esti insarcinata, poti face un Test Papanicolau, care este absolut sigur si in aceasta perioadă, însă trebuie să îi spui medicului ca eşti însărcinată.

Testul Papanicolau nu mai trebuie facut dacă ai suferit o histerectomie totala (indepartarea chirugicala a uterului si cervixului). Daca ai suferit o histerectomie partiala (fara indepartarea cervixului), trebuie sa faci in continuare acest test si sa urmezi acelasi plan de analize ginecologice la fel ca si femeile care nu au suferit o astfel de operatie.

De asemenea, testul nu mai trebuie facut de femeile cu varsta peste 65 de ani, care in ultimii 10 ani au avut rezultate normale ale testului.

Unde si cand se poate face Testul Papanicolau?

Testul Papanicolau nu poate fi facut in timpul menstruatiei. Perioada cea mai buna pentru a face un Test Papanicolau este cu maximum 15 zile dupa prima zi a menstruatiei.

Cu 2 zile inainte de a face testul, nu trebuie sa faci spalaturi interne, nu trebuie sa folosesti spermicide sau ovule medicinale si nu trebuie sa ai un contact sexual. Acesti agenti externi pot ascunde sau muta posibilele celule cervicale anormale.