Oamenii de ştiinţă au descoperit că vaporii care conţin nicotină produşi de ţigările electronice pot duce la formarea unor substanţe cancerigene
Problema primordială a țigărilor electronice este că vaporii emanați rămân în aer și prezintă riscuri pentru persoanele aflate în proximitatea consumatorului, care inhalează acei vapori la mâna a doua. Copiii sunt expuși unui risc destul de mare, căci vaporii de aerosol conțin nicotină, care pot duce la o dependență de nicotină și tulburări comportamentale. Nicotina poate să afecteze dezvoltarea cerebrală a copiilor, influențând modul în care sinapsele din creier se formează, potrivit lifehacker.com.
Cercetătorii au folosit o maşină de „inhalare” a vaporilor produşi de ţigările electronice, la voltaje scăzute şi ridicate, pentru a afla cum se formează formaldehida, un agent cancerigen cunoscut, din substanţele chimice de aromatizare, propilenglicol şi glicerină.
Diacetilul, benzenul, nichelul, staniul și plumbul, sunt doar câteva dintre elementele chimice care se regăsesc în vaporii emanați de țigările electronice.
Deși țigara electronică este considerată mai puțin nocivă decât o țigară obișnuită, se pare că este mult mai toxică decât o țigară obișnuită, potrivit cercetătorilor.
Consumul rămâne la alegerea consumatorului.