O rețetă italiană, ușoară, foarte populară și la îndemâna tuturor. În traducere, desertului i se spune „ridică-mă”. La baza rețetei stau pișcoturile Savoiardi bine înmuiate în cafea concentrată și straturi de cremă pe bază de mascarpone. Se pregătește în doar 10 minute
Rețete tradiționale
Bucătăria internațională: Italia
Grad de dificultate: UȘOR
Porții: 4
Timp de realizare: 10
Ingrediente
- 250 ml smântână pentru frișcă (cât mai grasă posibil)
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 3 linguri de zahăr
- 2 fiole esență de vanilie
- 350 ml espresso/cafea tare
- 500 g pișcoturi
- cacao pudră pentur decorat
- *Opțional: 1 lingură Amaretto sau Brandy
Preparare:
Se bate smântâna, zahărul și vanilia cu un mixer până se obține o spumă tare și omogenă. Se adaugă mascarpone și – opțional – amaretto sau brandy. Se amestecă.
Se înmoaie pișcoturile (Savoiardi) în cafea și se pune primul strat pe fundul unei tăvi (de preferat, dimensiunea 20 x 20 cm, conform ingredientelor).
Se pune jumătate din cantitatea de cremă peste pișcoturile din tavă și se repetă procesul cu un al doilea strat de pișcoturi și încă unul de cremă. Se cerne cacao deasupra și se dă la frigider, între 4 și 8 ore.
Sfaturi:
– pișcotule nu se țin la înmuiat, se vor rupe
-cafeaua poate fi îndulcită
– trebuie servit după ce a stat la frigider
Editor: Luminita Mirela Negoita
Foto: google.it