[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

TORT CU BEZEA ITALIANĂ

O reţetă de lins degetele

tort5Ingrediente:

100g zahăr tos,
100g nuci tocate,
200g făină,
1/2 linguriţă cuişoare măcinate,
1 linguriţă scorţişoară,
1/2 linguriţă nucşoară,
4 ouă,
2 linguriţe extract vanilie,
200g zahăr brun,
250g unt,
800g mix fructe confiate,
coaja şi sucul de la 2 lămâi,
125ml+3 linguri brandy,
coaja şi sucul de la 4 portocale,
400g bezea italiană

Metoda de preparare:

Pune pe foc sucul de la citrice,  împreună cu coaja de lămâie şi brandy-ul şi lasă-le să dea în clocot.  Adaugă fructele confiate (taiate în bucăţele mici) şi mai lasa pe foc mic încă 5 minute.  Lasă-le să se răcească timp de 30 de minute.
Reîncălzeşte cuptorul la 160C sau 140C dacă e cu ventilaţie.
Unge şi tapetează cu hârtie o tavă rotundă cu diametrul de 20cm.
Bate untul cu zahărul brun până când zahărul se dizolvă. Adaugă vanilia, apoi ouale, pe rând. Incorporează făina amestecată cu mirodeniile, apoi nucile şi fructele fierte. Amestecă bine şi toarnă aluatul în tavă. Coace prăjitura timp de 1 ora şi jumătate, apoi acoperă tava cu folie de aluminiu, redu temperatura la 140C/120C şi mai lasă la cuptor încă 45 de minute. Lasă prăjitura să se răcească în tavă.
Înţeapă prăjitura în câteva locuri cu o scobitoare şi toarnă deasupra ei cele 3 linguri de brandy.
Între timp, pregăteşte coaja de portocală confiată.
Curaţă coaja rămasă de la portocale de partea albă şi taie-o în fâşii subţiri, pe care să le pui în apa clocotind timp de 5 minute. Scurge-le bine.
Pune la fiert 100g zahăr tos cu 75ml apă. Adaugă şi fâşiile de coajă de portocală şi lasă-le să fiarbă împreună până când se formează un sirop lipicios. Răstoarnă totul pe o hârtie de copt. Când s-au răcit înmoaie fiecare fâşie de portocală în zahăr.

Bezea italiană

tort4 Se bate “la cald”, nu direct cu zahărul, ci cu un sirop fierbinte (ca proporţie, la 1 kg zahăr trebuie 330 ml de apă – adică, o treime). Siropul se lasă să ajungă la 117-118 grade Celsius (dacă nu aveţi termometru, durează 5-7 minute şi veţi observa că “bulele” de fierbere devin din ce în ce mai mari). Până se face siropul, albuşurile se bat cu un pic de sare, până se obţine o spumă aerată şi băţoasă. Este important să obţineţi simultan siropul la 117-118 grade Celsius şi spuma de albuşuri! Bătând în continuare, turnaţi “în fir” subţire siropul de zahăr. Evitaţi să turnaţi sirop peste paletele mixerului, deoarece în contact cu acestea sau cu pereţii castronului zahărul se va cristaliza! După încorporarea întregului sirop, bateţi în continuare până când se răceşte total bezeaua. Puteţi păstra câteva ore bezeaua în frigider, într-un castron inoxidabil, acoperită cu o folie alimentară
Ca să decorezi prăjitura, îmbraca-o în bezea italiană şi pune deasupra fâşii de portocală confiată, sau orice fel de fructe.