[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

TORT CU RODIE

tort cu rodie

Tort cu ciocolată și rodie

225 g de unt, plus extra pentru uns
250 g de ciocolată neagră (70% cacao), ruptă în pătrate
5 ouă mari
225 g de zahăr
85 g de migdale măcinate

50 g de făină, plus 1 lingură suplimentară

PENTRU CREMĂ

150 ml de smântână pentru frișcă
10 0g de ciocolată neagră (70% cacao), tocată grosier
1 lingură de zahăr pudră, trecut prin sită
semințe de rodie

1-tort-castelana-cu-blat-de-ciocolata-si-crema-de-mascarpone-cu-frisca-si-lapte-condensatUnge cu mult unt o formă rotundă cu diametrul de 23 cm, apoi tapetează fundul acesteia cu hârtie de copt. Încinge cuptorul la 180°C.

Pune untul și ciocolata într-un bol mediu și topește-le deasupra unei oale cu apă clocotită. Amestecă-le pentru a obține o cremă fină, apoi pune bolul deoparte.

Sparge ouăle într-un bol mare, adaugă zahărul, apoi bate-le cu un mixer 5-8 minute, până când obții o compoziție cu un volum dublu față de cel inițial. Toarnă ciocolata topită pe pereții bolului și încorporeaz-o în compoziție cu ajutorul unei linguri mari de lemn, amestecând până ce nuanța de maro devine uniformă. Presară migdalele măcinate, făina și ¼ linguriță de sare, apoi omogenizează din nou compoziția.

Varsă aluatul în tavă, apoi dă tava la cuptor pe raftul din mijloc, timp de 30-35 de minute. Lasă-l să se răcească în tavă. E posibil să se mai dezumfle și să se crape pe alocuri, dar nu te îngrijora.

Pentru cremă, adu smântâna la punctul de fierbere. Pune ciocolata într-un bol împreună cu zahărul pudră, apoi toarnă peste ele smântâna fierbinte. Lasă crema să se răcească și să se îngroașe 10 minute. Scoate cu grijă blatul din tavă, așază-l pe o farfurie, apoi întinde glazura pe el, lăsând-o să se scurgă pe pereții tortului. După câteva minute îl poți orna după bunul plac. Se servește după ce a stat la frigider câteva ore.