[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Tradiții culinare de Anul Nou în jurul lumii

Trecerea în noul an e încărcată de superstiții și obiceiuri în toată lumea. Pe mesele de Revelion se pun bucate cu semnificații aparte, care să aducă noroc, sănătate și bogăție. Pe lângă celebra salată boeuf, carnea va sta la loc de cinste pe mesele românilor în aceste zile de final şi început de an. Cele mai consumate vor fi cea de peşte, vită, porc, şi în unele cazuri de curcan.

Italia

Fani ai dietelor ușoare, mediteraneene, italienii pun pe masa de Revelion friptură de porc, despre care cred că le va aduce prosperitate în Anul Nou. În plus, nu lipsește un fel de mâncare numit cotechino con lenticchie – o tocăniță cu linte și cârnați- despre care spun ca le aduce noroc. Boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc şi bogăţie în noul an.

Grecia

Vasilopita este o pâinică rotundă, o prăjitură grecească asemănătoare unui chec. Se prepară în ajunul Anului Nou, în interiorul ei se introduce un bănuț, pentru a fi servită chiar în prima zi din an, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile. Cel ce găseşte bănuțul va fi norocos tot anul.

Japonia

Toshikoshi Soba este o mâncare japoneză pentru Revelion. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.

Turcia

Se crede că rodia consumată în noaptea dintre ani îți asigură o doză consistentă de noroc pentru tot anul următor. Cultura turcească „vede“ în rodie și în culoarea acestui fruct inima unui om sănătos. Boabele de rodie simbolizează fertilitatea şi abundenţa în Noul An. 

Germania

Atât în Germania cât și în Austria carnea de porc este felul principal de mâncare în această perioadă, pentru că o carne bogată în grăsimi simbolizează bunăstrea și abundența. Așa că purcelușii au devenit un simbol al Anului Nou. Îi vei găsi chiar și în formă de figurine de marțipan folosite ca decorațiuni pe masa de Revelion.

 

Danemarca

La miezul nopții, danezii obișnuiesc să mănânce o prăjitură făcută cu marțipan numită Kransekage.

Filipine

Aici tradiția spune ca formele rotunde aduc noroc și prosperitate. Așa că pe mesele de sărbătoare vei găsi întotdeauna fructe cu acesta formă: portocale, pepeni, papaya.

Spania

Una dintre cele mai populare tradiții presupune ca în meniul de Revelion să includem neapărat și boabele de struguri. Acest obicei provine din Spania și America Latină, unde oamenii mănâncă 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani, pentru fiecare punându-și câte o dorință. Celelalte popoare au preluat această tradiție și, obișnuind să consume boabe de struguri înainte de intrarea în Noul An, pentru a avea parte de 12 luni îmbelșugate și pline de sănătate.

Lasă un răspuns