Pe 5 aprilie, de Florii, sărbătorim intrarea Mântuitorului în Ierusalim.
Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. Legenda zice că, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut. Pe drum, însă, Lazăr se urcă într-un copac de unde cade și moare. Potrivit legendei, Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care le făcea mama sa acasă. Tocmai de aceea, exista obiceiul ca de FLORII femeile să facă ofrandă de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
TRADȚII DE FLORII
– Se spune ca cel care se împărtășește în Duminica Floriilor are mari șanse să i se împlinească orice dorință își va pune.
– Tot acum se poate mânca pește, deși suntem în plin post al Paștelui, fiind zi de dezlegare.
– O altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.
– De asemenea, există obiceiul ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
– În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopții, iar cu aceasta se spală pe cap și apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp își vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.
Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.