[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Tragedia muncii la negru

Să mergi la muncă şi să te trezeşti aruncat pe stradă în comă. Un caz neelucidat încă

Se întâmplă în Italia, ţara evoluată, cu oameni care te iau la muncă la negru pentru a nu plăti taxe, pentru a te folosi cât se poate de mult, ţara unde, printre milioanele de italieni care ne-au primit cu braţele întinse şi ne-au ajutat să ne facem un viitor, există şi excepţii: indivizi lipsiţi de cea mai mică umbră de conştiinţă, care excelează şi în laşitate, perfidie şi răutate.

Nu este cazul majorităţii şi nu generalizăm. Dimpotrivă, cum spuneam, Italia găzduieşte peste un milion de români care în cea mai mare proporţie munceşte şi clădeşte economia acestei ţări.

Zilele trecute, mai precis pe 25 noiembrie, pe la orele 19 seara, la circa 100 de metri de sediul unei unităţi a poliţiei municipale din Roma este găsit corpul unui om. Plin de sânge şi agonizând, cu picioarele şi coastele rupte, bazinul sfărâmat,  fără documente la el sau telefon, zăcea aruncat pe stradă. A fost abandonat  acolo de o mână criminală. Sau de mai multe. Zăcea fără suflare cine ştie de când. L-au găsit agenţii poliţiei municipale din apropiere. A fost dus de urgenţă la spital şi operat imediat pentru că prezenta o hemoragie la nivel cranian. De atunci şi până astăzi omul acesta a stat în comă profundă, fără să se ştie cine este şi de unde vine şi care este cauza acestei nenorociri.

Poliţia italiană a început cercetările şi, probabil prin amprentele luate şi cu ajutorul Interpolului, cu datele trimise în România, s-a descoperit că era vorba de un bărbat din Piatra Neamţ. Aşa a aflat tatăl băiatului că fiul să este în comă într-un spital din Roma, departe de casă. Aşa au aflat şi fraţii săi răspândiţi prin Italia că unul dintre este în mare necaz.

Au fost la spital, au recunoscut că este fratele lor fără să afle mai multe. Îngrijorarea, angoasa şi disperarea îi împinsese zilele trecute să caute prin spitalele şi morgile Romei, conştienţi şi presimţind că ceva rău se întâmplase. Au primit între timp telefonul fatidic de la tatăl lor din România şi au mers să-l găsească, să vadă dacă într-adevăr este chiar el. Şi aşa era. Fratele lor, un tânăr de 34 de ani, ajuns în Italia în 1998 ca mulţi alţii, să câştige o bucată de pâine, agoniza acum legat la aparate, inconştient de tot ce era în jurul lui.

Astăzi după-amiază a venit şi o ştire mai bună. Bărbatul a fost deconectat şi pe moment şi-a revenit, recunoscându-şi tatăl venit de departe şi fraţii de la căpătâiul lui.

Se pare că omul, ale cărui generalităţi nu le dăm pentru moment, lucra pe şantier. Un accident de muncăa vrut să fie muşamalizat. Dacă aşa este (medicii au spus încă de la început că 90 la sută era cauza unui astfel de accident) atunci cei responsabili vor trebui să plătească.

 O poveste tristă ale cărei amănunte vor fi detaliate zilele următoare.

Cazul nu este singular, nu mai demult de zilele trecut un alt român fiind găsit în aceleaşi condiţii în Paveze iar acum o lună unul lângă Aquila, ambii victimele unor accidente stradale.