Starea națiunii? În câtva timp nici noțiunea de „națiune” nu ni se va mai potrivi. Emigrația forțată a românilor a dus la o situație care greu mai poate fi controlată. Și este un fenomen care încă nu se stopează, provocat de politica nemernică, fără precedent, a țării noastre. În timp ce Statul consumă bani pe studii și rapoarte, copiii acestei țări, viitorul ei, suferă de o boală care va lăsa urme adânci, ireparabile, în sufletele și conștiințele lor: lipsa părinților.
Potrivit RAPORTULUI publicat de Grupul de Lucru Interinstituţional pentru Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (CCPPMS) publicat pe site-ul Președinției, situația demografică a României la începutul anului 2018 este mai mult decât îngrijorătoare. Un lucru rezult[ cert din raport:
„În prezent, nu se cunoaşte numărul exact al copiilor rămaşi acasă în urma plecării unuia sau ambilor părinţi în străinătate”
Vă redăm aici câteva date din document, restul putând fi consultat accesând site-ul Președinției.

„Imediat după alegerile din 2014 şi chiar de la începutul mandatului său, Preşedintele României s-a preocupat de situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (CCPPMS). În primul său mesaj de Crăciun, în 2014, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat nu doar tuturor copiilor dar, cu precădere, celor cu părinţii plecaţi în străinătate.
De asemenea, un prim gest din mandatul de Preşedinte a fost unul simbolic: acela de a dărui o tabletă unui copil ai cărui părinţi munceau în străinătate. În noiembrie 2015, Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, la Palatul Cotroceni, Linia Verde 0800 070 040, dedicată copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, persoanelor în grija cărora au rămas copiii, dar şi specialiştilor implicaţi în protecţia celor rămai singuri acasă (linie iniţiată de organizaţia Salvaţi Copiii România).
Apoi, în februarie 2016, în cadrul evenimentului “Diaspora românească – vector de dezvoltare” de la Palatul Cotroceni, Preşedintele României a declarat atenţia faţă de Diaspora o prioritate naţională. În mai 2016, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au participat la prima conferinţă naţională cu privire la bunele practici de lucru cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, organizată de Salvaţi Copiii.

212.352 copii cu părinții plecați în afară
Pentru a remedia problema, Administraţia Prezidenţială, prin Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, a invitat aşadar instituţiile abilitate şi ONG-urile implicate să formeze un Grup de Lucru interinstituţional dedicat copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (CCPPMS). Punctul de plecare al Grupului de Lucru Interinstituţional a fost conştientizarea discrepanţei semnificative, de aproape 1:3 (la acel moment), între datele vehiculate de instituţiile statului în ceea ce priveşte numărul de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (CCPPMS). Pe când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), subordonată MMFPSPV, avea în evidenţă, în 2015, un număr de 85.194 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, Inspectoratele Şcolare Judeţene (ISJ), subordonate MENCS, colectaseră un număr de cazuri de aproape 3 ori mai mare, respectiv 212.352 copii.
În prezent, datele statistice pentru 01.01.2018 indică o diferență mai mică, de aproape 1:2.