Un număr tot mai mare de dovezi din comunitatea medicală consideră că, o mai mare diversitate de bacterii şi chiar viermi din tractul digestiv oferă protecție împotriva unor probleme alergice și autoimune.
Germenii de la persoane sănătoase pot fi folosiţi pentru a vindeca oamenii cu tulburări digestive și alte afecțiuni cauzate de pierderea propriilor germeni, și viermi care trăiesc în intestin, numiţi helminți, aceştia demostrând un adevărat succes în bolile inflamatorii.
În acest sens, cercetările de la Duke Medicine au emis ipoteza că o creștere a biodiversității la şobolanii de laborator, inclusiv tratarea şobolanilor cu viermi, ar suprima sistemul imunitar. Deoarece viermii au dovedit că pot suprima o serie de boli inflamatorii cum ar fi astmul și alergiile, ipoteza a fost, ca sistemul imunitar tratat prin intermediul acestora nu ar fi luptat la fel de eficient în cazul infecţiilor.
Descoperirile reale au demonstrat însă contrariul. Cercetătorii au descoperit îmbunătățită, mai degrabă decât suprimată funcţiei imună la animale prin creșterea biodiversității.
În Publicaţia online din 08 aprilie 2015, emisiunea PLoS ONE, concluziile au arătat că s-a ajuns la o înțelegere tot mai mare a mediului complex din tractul digestiv și rolul său în menținerea sănătății.
„Am fost surprinşi, ne-am gândit cum creșterea biodiversității ar face animalele imuno-suprimate”, a declarat autorul principal William Parker, Ph.D., profesor asociat de chirurgie de la Duke. „Dar se pare că în același timp, am îmbunătățit biodiversitatea într-un mod care să suprime alergiile şi auto-imunitatea, îmbunătățindu-se astfel, răspunsul imun la o varietate de stimuli.”
Parker şi colegii săi au plecat de la ideea de a plasa şobolanii de laborator într-un mediu natural care va recrea îndeaproape nivelurile naturale de biodiversitate.
„I-am încărcat în mod intenționat cu viermi, și am utilizat şobolani sălbatici pe care i-am prins din jurul orașului”, a spus Parker. „De asemenea, a trebuit să păstrăm aceşti” șobolani naturali „într-o instalație departe de orice altă populație de animale de studiu, astfel încât aceştia să nu fie contaminaţi cu şobolanii nostri de laborator.”
Cercetătorii au descoperit că biodiversitatea îmbunătățită a fost asociată cu un răspuns imunitar mai bun. Mai exact, au găsit răspunsuri mai bune la vaccinare, răspunsuri mai bune din partea celulelor T, şi niveluri mult mai ridicate de anticorpi „naturali”, care s-au dovedit a fi importanţi în lupta împotriva cancerului.
Parker a spus că studiul sugerează că o îmbogățire a biomului ar putea servi ca un „antrenorimun” în a îmbunătăţi funcţia imunitară şi starea generală de sănătate.
„Într-un mediu curat, șobolanii și oamenii, nu trăiesc bine”, a spus Parker. „Noi vedem potențial o capacitate scăzută de a răspunde la antigeni periculoşi în timp ce, am putea găsi răspunsul la o serie de lucruri care nu ar trebui să provoace alergii şi probleme autoimune. Acest lucru, demonstrează că noi toți am putea avea nevoie într-adevăr de o mai bună biodiversitate, și poate că ar trebui cabiodiversitatea să fie introdusă în mod artificial din nou în sistem. ”
Studiul a primit sprijin din partea Coaliției pentru Safe Minds.
Carmen Vranițani