[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Trebuie certificat de conformitate la montajul unui boiler electric? – sfatul specialistului

Gabriel B. – specialist instalații _____________

      Multumită ziarulului Emigrantul, am satisfactia de a fi putut ajuta diverse persoane cu sfaturi.  In viitor va invit sa ne scrieti în continuare pe adresa redactia@emigrantul.it

      Veti fi rechemati de mine, iar în funcție de tema abordată, vom pubblica doua raspunsuri pe site si ziar.

 

      Ionel C. din Roma intreaba de ce a fost oprit de catre responsabilul de santier, la punerea unei instalatii de gaz de la contuar (situat pe scara, intre etaje), pana in internul apartamentului pus in zid (intraccia).

       Din 2014 a iesit o circulara, apoi integrata in normativa UNI7129/15, in care spune „ este interzisa trecerea de tuburi (tracce) prin ziduri perimetrale externe si cele interne comune (cum ar fi pe casa scarilor). Dupa riscul de explozie care a existat in zona Milano, cu ocazia Expozitiei Universale, sa ajuns la concluzia ca acele tuburi sa fie puse la vedere si sa fie de material fieros, în caz contrar (aramă sau multistrat) sa fie protejat de un profil deschis la capete pentru aerisire. Cu ocazia acelui Expo sau refacut multe față de blocuri, iar in faza de ancoraj a structurii faceau gauri in zid. Au gaurit de cateva ori tevi de gaz de arama din zid. Noroc ca si-au dat seama si nu s-a intamplat nimic.

 

      In situatia ta, ori faci un parcurs extern cu fier zincat si ajungi pe un balcon sau la intrarea in apartament, ori ceri permisul celor din bloc sa treci cu teava externa pe casa scarilor(o vad dificila ultima din cauza estetici).

 

Daniel B. din Veletri: „Trebuie certificat de conformitate la montajul unui boiler electric?

      As vrea sa intelegeti ca orice montaj de aparate, instalatii sau chiar o mica parte de instalatie (o priza, rubinet de apa in plus…) trebuie certificate. In cazul tau, da, trebuie certificat. În plus,  atentie mare la montajele de aparate care fac apa calda sanitara: exista o obligatie prin lege de a pune o protectie pentru temperatura a apei. 

      Explic mai bine: în cazul tau, intre iesirea de la apă calda si apă rece, trebuie montat un robinet termostatic. Este necesar, deoarece proprietarul poate mari temperatura apei din boiler pana la 90°. Gandeste-te acum, daca intra un copil sa faca dus si nu stie sa regleze apa calda, pana opreste, daca reuseste apa de 90°, cum ar arata opărit?     

       Cum am vazut si la gaz inainte, normativele sunt puse in marea majoritate pentru a ne salva pe noi. In plus cand se monteaza un boiler sau alt aparat de incalzit apa sanitara, dau sfatul sa nu se treaca de temperatura de incalzire maxima de 55-57°. De ce? Apa la 60° isi rupe structura moleculara si depoziteaza calcarul pe partile interne ale aparatului sau instalatiei. Din acest motiv gasim boilerele pline de calcar sau serpentinele de la centrale blocate.

 

Lasă un răspuns