[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Trei tineri români care au dezvoltat o platformă software medicală, premiați de Ambasada SUA

O companie clujeană înființată de trei  informaticieni clujeni, care au creat o platformă medicală de recuperare prin jocuri, a fost premiată vineri de Ambasada SUA.

Medical_tablet-PC

Tinerii, absolvenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, au creat o platformă care este folosită în cazul pacienților care au nevoie de recuperare fizică. Softul creat de cei trei tineri presupune folosirea unor jocuri prin care persoanele cu dizabilități motorii sunt încurajate să execute, într-o formă distractivă, o serie de mișcări și exerciții fizice.

Practic, pacienții, în timp ce se joacă, sunt stimulați să facă anumite mișcări ale membrelor sau trunchiului. Prin mișcările lor, persoanele cu dizabilități determină mișcarea unei figuri din jocul montat pe o tableta.

Creatorii softului au explicat că acest joc nu înlocuiește kineto-terapeutul sau medicul pacienților, dar poate funcționa ca un asistent al acestora, știut fiind faptul că, atunci când nu sunt susținute moral, persoanele suferinde cedează mai repede în fața greutăților.

Programul înregistrează și timpul de lucru al fiecărui pacient precum și amplitudinea și corectitudinea mișcărilor și le salvează ca pe un set de statistici.

Tinerii dezvoltă în prezent la o versiune a softului care să poată fi folosită și în afara clinicilor, acasă la pacienți. Aplicația, care poate fi folosită de persoane cu dizabilități, indiferent de vârstă, va costa sub o sută de euro.

Platforma se bucură deja de recunoaștere internațională și este folosită în centre de recuperare și spitale românești, dar și din străinătate, respectiv din Marea Britanie.

‘Prin programul ‘Antreprenorul lunii’, Ambasada SUA promovează în 2015 persoanele și companiile din România care realizează proiecte de succes.

 

Sursa: www.agerpres.ro