[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

TREN DE MARE VITEZĂ CE LEAGĂ BARCELONE DE PARIS

Din 15 decembrie un nou tren de mare viteză leagă Barcelona de Paristren1

Primul tren de mare viteză care va lega Parisul de Barcelona va circula de la 15 decembrie, a anunţat miercuri liderul guvernului spaniol Mariano Rajoy, transmite AFP.
Acesta va permite legătura dintre cele două oraşe în şase ore şi 20 de minute.
Rajoy a făcut acest anunţ în cursul vizitei la Madrid a preşedintelui francez Francois Hollande, subliniind că punerea în serviciu a acestei linii va ajuta la „depăşirea barierelor şi frontierelor” între statele Europei.
„Serviciul comercial al acestei linii va începe la 15 decembrie”, a declarat Mariano Rajoy. „Vom asista la o reuşită istorică în interconexiunile spaniole-franceze”, a adăugat el.
trenDeschiderea liniei TGV „va permite pentru prima dată conexiunea de înaltă viteză între Franţa şi Spania şi a Spaniei cu restul Europei, în final”, a subliniat el.
Călătoria va dura şase ore şi 20 de minute, faţă de şase ore 40 cât este în prezent cu schimbarea trenului la Figueres, în apropiere de frontiera franceză.
„Vom face şase ore 20 de minute fără schimbări, altădată trebuia luat un tren de noapte care se oprea la Limoges. Se făceau 11 ore şi jumătate”, a apreciat de asemenea Francois Hollande.
„Este o mare reuşită” a adăugat el, dezvăluind că a fost „nevoie de 20 de ani” pentru ca această linie să devină realitate.
Exploatarea comercială a acestei legături, care nu este încă pe deplin de mare viteză, va fi împărţită între companiile feroviare franceză SNCF şi spaniolă Renfe.
Obiectivul final este de a lega Parisul de Barcelona în cinci ore şi 35 de minute, însă pentru aceasta este nevoie ca tronsonul dintre Perpignan şi Nimes, în sudul Franţei, să treacă la mare viteză, ceea ce este prevăzut pentru 2021, conform Renfe.
Până atunci, începând cu 14 decembrie, vor exista două trenuri dus-întors pe zi între Paris şi Barcelona, a declarat SNCF.
Cu 3.000 de kilometri de linii feroviare, Spania a depăşit în 2010 Franţa la numărul de kilometri de linie de mare viteză instalaţi, şi este acum pe primul loc în Europa şi numărul doi în lume în acest domeniu.

Surse: Mediafax, AP