[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Treviso. Fug medicii italieni. Sosesc cei români pe salarii minime de 2500 €

De mai mulți ani sistemul sanitar italian și cel al angajărilor crează condiții tot mai greu de acceptat de către medici și nu numai, scrie corrieredelveneto.it. Contractele de muncă pe tremen scurt, impredictibilitatea, nesiguranța, au dus la o hemoragie a medicilor italieni către alte țări.

Astfel, în regiunea de nord a Italiei, în special în Treviso, s-a ajuns la angajarea medicilor străini, mai precis a celor din România.

Decizia spitalului USL 2 Marca Trevigiana de a angaja 10 medici români (contractele nu au fost semnate până acum) a creat aprige discuții. Există tratative în curs cu Universitatea Timișoara  (orașul e înfrățit cu Treviso) dat fiind faptul că „italienii, așa cum scrie cotidianul, dezetează de la concursurile pe post”. 

„Adevărul este că de ani de zile sistemul public crează condiții de muncă tot mai rele, care-i alungă pe cei mai buni profesioniști la nivel național, pentru că preferă să caute „halate albe low cost. Costă mai puțin și sunt mereu mulțumiți. Obțin contractul bază de 2500 euro pe lună, care pentru nivelul de trai din Est înseamnă bani mulți” spune un lider sindical din sector. 

Chirurghi al lavoro (foto di archivio)

       „Este o înfrângere să apelăm la medicii străini, declară guvernatorulregiunii Veneto,  Luca Zaia, dar e un semn al vremurilor. Însă în regiunea Veneto e nevoie de 1300 specialiști iar în Italia de 56.000.”


Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns