[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Tur diplomatic al Ambasadei României la Roma în regiunea Puglia

????????????????????????????????????

O delegație a Ambasadei României la Roma efectuează, în perioada 7-12 septembrie, o vizită oficială în regiunea Puglia din sudul Italiei. Șirul evenimentelor cuprinde forumuri economice, întâlniri cu administrațiile locale și comunitățile românești, cu asociațiile și bisericile.

ES Dana Manuela Constantinescu cu președintele Regiunii BAT , Francesco Carlo Spina

Seria vizitelor a început luni, 7 septembrie. O delegație condusă de ambasadorul României, ES Dana Manuela Constantinescu,  a efectuat o vizită în orașul Barletta. Aici au avut loc întâlniri cu președintele Regiunii BAT (Barletta, Andria, Trani) Francesco Carlo Spina și reprezentanți ai primăriei unde ambasadorul român a discutat problema muncii la negru și a condițiilor grele, de ilegalitate, pe care unii concetățeni ai noștri trebuie să le suporte. Cu această ocazie a fost anunțată și deschiderea, în primăvara anului viitor, a unui consulat român la Bari care să ofere servicii consulare și să tuteleze drepturile lucrătorilor români din zonă.

După amiază a fost marcată de Formul Economic România-Italia organizat la inițiativa ASSIMPRO, asociația oamenilor de afaceri din zonă. Aici consilierul economic al ambasadei, avocatul Marius Cristea, a prezentat oportunitățile oferite de țara noastră antreprenorilor italieni, subliniind implicarea societăților italienești în România și dimensiunea importantă a numărului și volumului acestora în economia românească. Rugiero Cristallo, președintele Assimpro, a vorbit de evitarea termenului de „dislocare” a firmelor italienești din teritoriu. contrar „internaționalizării”, o formulă care este actuală și permite societăților mici și mijlocii să crească fără a pleca din locul de origine.

????????????????????????????????????
Consilierul economic al ambasadei vorbind publicului prezent
Formulul Economic România – Italia

Câțiva oameni de afaceri prezenți la eveniment s-au arătat deja interesați de a coopera cu firmele românești de profil, zona fiind bogată în ulei de măsline, vin, cariere de piatră sau fabrici de diferite genuri.

Aflat în nordul regiunii Puglia, ambasadorul României în Italia a participat seara la slujba de vecernie de Sfânta Maria oficiată la biserica românească din Trani. Primirea a fost din cele mai călduroase, un eveniment de genere stârnind interes și bucurie tutror celor prezenți, lucru demonstrat și prin participarea mai multor preoți români din zonele limitrofe. La eveniment s-a prezentat și Amedeo Bottaro primarul orașului Trani, care a vrut să aducă un salut oaspeților și să discute problemele legate de comunitatea românească din zonă despre care a avut numai cuvinte de laudă.

????????????????????????????????????
Primirea de la biserica ortodoxă din Trani
????????????????????????????????????
Primarul orașului Trani, Amedeo Bottaro

Marți și miercuri, 8-9 septembrie, delegația a vizitat Bari unde  ambasadorul Dana Constantinescu s-a întâlnit cu membri ai comunității românești, precum și cu primarul Antonio Decaro și prefectul Carmela Pagano, unde a fost însoțită de președintele asociației românești Dacia Nicolaiana din Bari.

12009630_1070297806375552_4246759811400995933_n
La sediul asociatiei
12009649_1070298289708837_1526091391925896535_n
Întâlnirea cu prefectul Carmela Pagano (foto: ambasada)

La sediul asociației, ambasadorul s-a întâlnit cu Aglae Gheorghe, fostă primă balerină la Opera Națională și Bisi Roman cunoscută profesoară de canto, cu o lungă carieră în România, Italia, SUA și Rusia.

Șirul vizitelor va fi urmat de orașele Ortona și Lecce.

foto și text: Cristi Merchea