[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)

Scutecele Domnului”, „julfă”, „turte de Crăciun”sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care ai să regăsești acest desert tradițional pregătit de gospodine în Ajun de Crăciun. Mai puțin în vremurile noastre, ce-i drept, fiind un obicei din păcate pe cale de dispariție.

Ingrediente

foile
 • 500 g făină
 • aprox. 150 ml de apă călduţă
 • 1 praf de sare
siropul
 • 500 ml de apă
 • 4 linguri de miere (sau zahăr)
 • 1 sticluţă de esenţă de rom
 • coaja rasă de la o lămâie
 • coaja rasă de la o portocală
umplutura
 • 500 g de nucă tocată
 • 4 linguri de zahăr
 • 1 linguriţă de scorţişoară (opţional)

Mod de preparare:

 1. Puneţi un praf de sare peste făina cernută, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat.
 2. Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
 3. Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu un prosopel curat.
 4. Presăraţi faină pe blatul de lucru, apoi rupeţi bucăţi de aluat pe care le întindeţi cu sucitorul în foi cât mai subţiri. Foile nu trebuie să fie prea mari, dacă le faceţi cam cât o farfurie întinsă va fi perfect. Ideea este ca ulterior, când le coaceţi să vă încapă pe plită, sau în tigaie. De asemenea, încercaţi să faceţi foile de aproximativ aceeaşi dimensiune pentru a le putea umple frumos cu nucă.
 5. Coaceţi foile pe o plită sau o tablă sau în tigaia de teflon pentru clătite. Sau le puteţi chiar pune în tava de la aragaz şi să le coaceţi în cuptor, dar părerea mea e că pe aragaz merge mult mai repede. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi. Atenţie că se coc foarte repede şi devin crocante şi casante. Pe măsură ce se coc aşezaţi-le unele peste altele, apoi lăsaţi-le să se răcească sau păstraţi-le acoperite cu un prosop până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
 6. Într-o cratiţă largă, faceţi un sirop din apă fierbinte, îndulcit cu miere (poate fi şi zahăr, dar cu miere e mai bun) şi la care adăugaţi esenţa de rom si coaja rasă de lămâie şi portocală.
 7. Nuca măcinată o încingeţi 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă, să se usuce un pic şi să capete gust mai bun. O lăsaţi să se răcească, apoi o amestecaţi cu zahărul şi opţional şi cu puţină scorţişoară dacă vă place.
 8. Înmuiaţi fiecare foaie în sirop pe ambele părţi, sau dacă aveţi loc o scufundaţi pur şi simplu în sirop, apoi o aşezaţi pe un platou şi o presăraţi cu nucă măcinată de mai sus. Procedaţi în acest fel până terminaţi foile. Presăraţi nucă şi zahăr şi peste ultima foaie.
 9. Lăsaţi turtele să se odihnească de pe o zi pe alta, într-o camera răcoroasă, acoperite cu un prosop.
 10. Tăiaţi turtele bucăţi generoase şi le serviţi cu smerenie şi bucurie în aşteptarea marii sărbători a naşterii lui Iisus.

Lasă un răspuns