[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ucraina. Numărul copiilor etnici români care învață în limba română s-a triplat în trei ani

Deși politica ucrainiană a învățământului insistă tot mai mult pe excluderea limbilor minorităților din școală, în ultimii trei ani (2018-2020) numărul copiilor etnici români care învață în limba română a crescut de la 1700 la 5500, potrivit unui comunicat al secretarului de stat al DRP, Ovidiu Burdușa. 

Ovidiu Burdușa, secretar DRP

Într-un comuicat al agenției BucPress  din Cernăuți, din septembrie 2023 toate şcolile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană, în afară de limba şi literatura română.

Ministrul Educaţiei, Hanna Novosad, a declarat în septembrie anul trecut că „şcolile minorităţilor naţionale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023”. La fel cum toate școlile în limba rusă vor trece la predarea înlimba ucrainiană. Excepție face, însă, limba română, care se va menține ca posibiliate de studiere pentru etnicii români. 

 În acest contest, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care s-a făcut o rectificare la buget, mărindu-se astfel suma alocată școlilor de limba română din Ucraina, Serbia și Bulgaria cu 6 milioane de lei.

Astfel, Departamentul Românilor de Pretutindeni va acorda 5500 de burse elevilor din Ucraina. Programul de burse urmează să fie extins, de la anul, și pentru elevii etnici români din alte comunități istorice, precum Serbia sau Bulgaria, a declarat secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa.

Pentru școlile de weekend în limba română din comunitățile de mobilitate, cum ar fi Spania, Italia, Franța sau Grecia, Departamentul pune la dispoziție două platforme on-line cu material didactic în limba română, ca suport pentru orele de limba română. Un interviu in exclusivitate cu secretarul de stat Ovidiu Burdușa, in această seară, la Românii de Pretutindeni. Va așteptăm de la ora 22.10 la Radio România Actualități. #educație #diaspora #limbaromână

 

Lasă un răspuns