[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

UE a eliminat vizele pentru ucrainieni. Poroșenko: „Adio, nespălată Rusie, ţară de satrapi şi robi”

Liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a declarat sâmbătă, 10 iunie, că anularea regimului de vize cu UE pentru ucraineni înseamnă o desprinderea definitivă a Ucrainei faţă de Rusia autoritară.

„În realitate, acest eveniment înseamnă mult mai mult decât un nou început de an, deoarece poporul Ucrainei şi toată Ucraina accede într-o nouă epocă istorică. Acest eveniment semnifică o desprindere definitivă a statului nostru faţă de Imperiul rus, iar lumea democratică ucraineană de lumea autoritară rusă”, a declarat Poroşenko în cadrul unei manifestaţii dedicate anulării regimului de vize cu UE. Ulterior, preşedintele Ucrainei a decis să recite în faţa mulţimii un vers din opera vestitului poet rus Mihail Lermontov: „Adio, nespălată Rusie, ţară de sătrâpi şi robi. Şi voi, mundirelor mizere, Şi tu, supusul lor norod”. Poroşenko a continuat recitatul şi cu un vers din Alexandru Puşkin „Tovarăşe, să crezi! Cândva, Va răsări măreaţa stea/A fericirii mult dorită. Din somn Rusia s-o trezi! Pe tirania năruită/ Al nostru nume scris va fi!”

„Vreau în mod special să-i mulţumesc pe acei ruşi, care în condiţiile unei dure dictaturi imperiale, au găsit în ei curajul să condamne agresiunea Rusiei faţă de Ucraina şi să ceară drepturile şi libertăţile democratice”, a menţionat preşedintele ucrainean. Amintim că începând cu ziua de 12 iunie, intră în vigoare decizia UE de a anula regimul de vize pentru ucraineni.

Sursa: Adevărul