Uleiul de cătină pentru sănătate
Uleiul de catina contine multe dintre elementele esentiale de care omul are nevoie pentru a fi sanatos si frumos
Fructele de cătină sunt o sursă bogată de vitamina A, E, F, D, carotenoizi și flavonoizi, conține cantități mari de vitamina C, K, P, grupul de vitamine B1, B2, B6, B9, acizi grași esențiali și fitosteroli, zaharuri, acizi organici, pectine, celuloză, caroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier. Substanțele active din uleiul de cătină sunt antitumorale și anticanceroase, încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase, crescând imunitatea organismului, diminuează efectele secundare cauzate de chimioterapie, tratează cancerul pulmonar, gastric, rectal, ajută la coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială, secreția hormonală, temperatura corpului.
Uleiul de cătină este benefic în tratarea ulcerului gastric și duodenal, în diaree, urticarie, reumatism, stări alergice, afecțiuni circulatorii, previne si trateaza problemele glandei tiroide, hepatice, în alcoolism, anemii, astenie, datorită proprietăților bactericide. Are efecte benefice în infecțiile gastrointestinale, acționează pentru vindecarea unor boli de piele, benefic în uscăciunea pielii, în mâncărimi, eczeme, psoriazis, mărește acuitatea vizuală. Încetinește evoluția bolilor de ochi. Uleiul de cătina este folosit pentru menținerea frumuseții, este bogat în acizi grași omega, care au un rol foarte important, pentru a menține pielea, unghiile și părul sănătoase.
Persoanele care folosesc uleiul de cătină, beneficiază de o piele netedă și hidratată, cu riduri mai puține, un tonus și un sistem imunitar puternic, păr lucios, bogat și revitalizat, fiind bogat în antioxidanți naturali, uleiul de cătină, îmbunătățește starea generală de sănătate, de la suferințe cardiovasculare la afecțiuni ale sistemului nervos.
Cum se administrează
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar mai indicat este sa tina de la 30 de zile in sus.
Tratarea ranilor cu ulei de catina
Uleiul de catina poate fi folosit extern pentru vindecarea arsurilor (inclusiv solare), eczemelor sau ulceratiilor rezultate in urma radiatiilor sau a taieturilor. Efectul de vindecare al uleiului de catina se datoreaza betacarotenului (provitamina A) aflat intr-o cantitate insemnata compozitia sa.
Modul de folosire al uleiului de catina pentru tratarea afectiunilor mentionate presupune ca uleiul sa fie aplicat pe pielea spalata si uscata si apoi lasat sa actioneze cel putin 15-20 de minute inainte de stergere. Este posibil ca si dupa spalare, pe piele sa ramana temporar o usoara pata portocalie, de aceea, uleiul de catina