Zilele trecute Poliția Licală din orașul Odobești l-a amendat pe cetățeanul Cosmin Bîrsan, prin Legea 61/91, pentru injurii aduse instituției în spațiul virtual. Măsura administrativă a stârnit puțină stupoare dar vrem să arătăm că lucrul nu este singular în Vrancea sau România. Deși odobeșteanul nu a folosit un cont fals, mediul online a devenit la fel de real ca cel fizic, acțiunile desfășurate virtual fiind la fel de bine pedepsite ca și celelalte.
În Italia, folosirea în scopuri ilicite a unui cont fals pe rețeaua de socializare Facebook, se constituie infracțiunea de substiuire de persoană, potrivit Art. 494 din Codul Penal.
Curtea de Cassație a condamnat o femeie din nordul Italiei (Trento) după ce aceasta crease un profil fals cu care a molestat o altă persoană pe Facebook. Potrivit Curții Supreme, aceasta constituie infracțiune atunci când acțiunile de pe acest cont crează daune unei alte persoane.
De menționat că și cine deschide un cont fals este pedepsit de însuși regulamentul rețelei Facevbook.
Textul articolului: „Chiunque, al fine di procurare a sé o ad altri un vantaggio o di recare ad altri un danno, induce taluno in errore, sostituendo illegittimamente la propria all’altrui persona, o attribuendo a sé o ad altri un falso nome, o un falso stato, ovvero una qualità a cui la legge attribuisce effetti giuridici, è punito, se il fatto non costituisce un altro delitto contro la fede pubblica con la reclusione fino a un anno.”
„Oricine, cu scopul de a-și procura sieși sau altora, un avantaj prin care să aducă altora daune, induce pe acesta în eroare, substituind ilegal propria identitate altei persoane, sau atribuind sieși sau altor persoane un nume fals, sau un fals statut, mai bine spus o calitate căreia legea atribuie efecte juridice, este pedepsit, dacă fapta nu constituie un alt delict împotriva încrederii publice, cu închisoare până la un an”.
Citiți și materialul despre amendarea odobeșteanului:
amendat-pestru-postarile-pe-facebook.html