[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un avocat italian, turist în România: „Prea mare diferența culturală între diaspora și politicienii români”

Aflat în vacanță în România, prin părțile Buzăului, soț al unei românce și tată al unui fiu italo-român, avocatul Giancarlo Germani, bun cunoscător al românilor din zona Romei dar și din Italia, ne-a răspuns la câteva întrebări despre cum vede țara noastră. 

10501653_335908249920847_8677807555677964460_n
Alături de soție și fiu

Există o problemă serioasă în România cu diaspora: pentru că 4 milioane de români trăiesc în Occident și nu pot fi manipulați atât de ușor ca cei care sunt constrânși să vadă pe aceiași proști, cu nivelul cultural al unui măgar, care le țin lecții la televizor… Iată de ce între partidele românești  și diaspora este o fractură socială și culturală tot mai largă. Partidele românești au rămas în stalinism, românii din diaspora sunt, în tot sensul, actori al celui de-al treilea mileniu. Și-atunci e normal că nu se pot înțelege…

Lumea (românii n.r.) moare abandonată în Italia și ăștia continuă să o ia la mișto… să vină Ponta să lucreze ca „badantă” (îngrijitoare) o săptămână în loc să meargă în Dubai.

      – Întorcându-te în România, ce te-a marcat cel mai mult atât pozitiv cât și negativ?

      – Pozitiv? Pașii înainte făcuți în câteva orașe: Buzău, Brașov, chiar București unde acum e mai bine ca la Roma… Și spiritul românilor care știu să se distreze chiar aflându-se pe marginea prăpastiei. Sunteți un mare popor! Jos pălăria! Și sunt bucuros că fiul meu e nul dintre voi.

 Negativ? Manipularea mediatică ce transformă tot rahatul făcut de politicieni în ciocolată… iar ciocolata adevărată a diasporei, cu enormele sale rezultate umane și economice, transformată în rahat. Este inacceptabilă o asemena manipulare care este împotriva intereselor poporului român. România trebuie să urmeze diaspora pentru a merge înainte. Dacă își urmează politicienii se va întoarce înapoi cu 100 de ani.

     – Ce ți-ar plăcea să regăsești aici, în România? Chiar și lucuri mărunte. Sau, mai bine spus, ce ți-ai dori pntru fiul tău în România?

Aș vrea o Românie modernă, de unde cei mai buni  să nu fie nevoiți să emigreze pentru că locurile cele mai bune trebuie să fie ale securiștilor, politicienilor și găștilor de tip Becali dar unde enormele posibilități mintale, culturale și sociale ale românilor pot să dea rezultatele lor într-un context occidental. Acum România are patru milioane de cetățeni occidentali și 16 milioane de comuniști (cu excepțiile de rigoare). Cu cât va merge așa înainte, cu atât mai mult va fi o problemă să pui de acord aceste două „suflete”. Nu este ciudat că România are o creștere economică de aproape 5% iar oamenii continuă să emigreze… o  enormă incongruență, nu?

Aruncați în lumea-ntreagă și luați la șuturi și umuliți de toți… Cam aceștia sunt românii din diaspora acum.

Ori în România se va da valoare diasoprei, și-atunci va trebui să facă multe lucuri bune, – mentalitate in primis – , ori România va pierde, pe termen lung, 4 milioane de cetățeni care vor lua ale cetățenii și vor trăi occidental.. în Occident: aceasta este marea sfidă.

Eu, pe unul ca Ponta sau Oprea nu l-aș angaja nici ospătar (să mă scuze ospătarii că au o meserie prea demnă pentru numele celor amintiți). Voi i-ați adus să conducă o țară? Contul îl plătiți tot voi!

Pentru fiul meu aș vrea o Românie justă și mai serioasă, care s-o termine cu securismul.

a consemnat Cristi Merchea

NB: Avocatul Germani este fondatorul „Partiduli Identitatea Românească” din Italia, co-autor al unei cărți despre îngrijitoarele românce din Italia  și membru actriv al comunității românești din Peninsulă.