[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un bulgăre de humă – o inestimabilă interpretare Creangă-Eminescu

foto film creanga 2

Joi seara, 15 ianuarie 2015, în sala de conferințe, Academia Română din Roma a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale printr-un eveniment aniversar Mihai Eminescu 

prof nicoleta nesu
lectorul universitar Nicoleta Neșu

Sala academiei, plină pe jumătate atât cu participanți români dar și cu italieni, a urmărit prelegerea lectorului universitar Nicoleta Neșu (Universitatea Sapienza din Roma / Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca) în care s-a evocat personaliatea poetului (romantic prin excelență) și contribuția acestuia la dezvoltarea limbii române poetice. Eminescu, a relevat lectorul, este cel care ”are curajul de a folosi în scrierile sale, arhaismele alături de neologisme”, articulând gerunzii pe care nimeni înainte de el nu o face, reinventând și îmbogățind limba română în mod admirabil, inegalat până astăzi.
Deliciul evenimentului a fost vizionarea filmului Un bulgare de humă  realizat în 1989 în regia lui  Nicolae Margineanu. O distributie de excelență cu  Dorel Visan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim, Maria Ploae care a stârnit hohote de râs, aplauze și lacrimi la sfârșit pentru inestimabila interpretare. O poveste care a transbordat publicul într-o lume mirifică a poveștilor, a Iașului și dulcelui grai modovenesc, a marii prietenii dintre doi mari ai literaturii române: Crangă și Eminescu.

Cristi Merchea

Un film care trebuie văzut.