[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un campion naţional al României şi-a deschis o afacere de succes în inima Romei!

S-a oprit din alergare ca să-și facă magazin la Roma

Vasile Moisa face sport de când se știe, fiind campion național al României la maraton. Zeci de medalii câștigate sunt dovada că și-a făcut treaba bine. În 1987 a devenit campion, iar mai apoi, după ce a renunțat la sportul de performanță, s-a făcut profesor de Sport, la București. Nu trebuie să mai spunem nimănui cam cât câștigă un dascăl, din salariu, la noi. Dacă mai spunem că omul a fost și rănit în Revoluția din 1989, lucru pentru care posedă certificat de revoluționar, vă închipuiți cât de recompensat s-a simțit de țara în care s-a născut și pentru care a luptat prin toate mijloacele care i-au fost date. În 1992, a renunțat să mai predea, și-a deschis două magazine și un restaurant în Suceava, iar apoi a renunțat să mai facă până și afaceri în România.

Așa că, în 2001, Vasile Moisa și-a luat traista în băț și dus a fost, apucând drumul Italiei. Pentru că, de ce nu, toate drumurile duc la Roma, iar el a vrut să probeze acest dicton în fapt.  Între timp, și-a dechis două magazine: “Aveam deja experienţa magazinelor deschise în România, şi în mare, ştiam care sunt paşii de urmat. Am ales să deschid magazine cu produse tradiţionale româneşti, chiar în centrul Romei. Unul din ele este situat în Piaza Vittorio Emanuele, la câţiva paşi de Termini, iar celălalt în Via Gattamelata- într-o zonă unde locuiesc foarte mulţi români”, spune Vasile, în timp ce arată cu mândrie, spre rafturile pline cu produse româneşti. Şi într-adevăr, la el în magazin găseşti aceleaşi produse pe care le găseşti într-un magazin obişnuit din ţară: foi de varză murată, ciolan afumat, mici, seminţe sau fasole.  “Am vrut să le ofer românilor posibilitatea să mănânce ca acasă. Măcar aşa, să se simtă mai aproape de România”, adaugă Vasile.

Produse româneşti, pentru cei care trăiesc în Roma

20131001_181431Criză din ultimii şi-s pus amprenta în toate domeniile, iar Vasile recunoaşte că şi afacerea lui a avut de suferit. “Este perfect adevărat. Și pe noi ne-a afectat criza, iar vânzările au scăzut. Însă acest lucru se întâmplă peste tot în lume. Noi mergem înainte, cu optimismul caracteristic românilor şi încercăm să le aducem celor plecaţi de acasă, câte ceva din produsele tradiţionale”, explică Vasile Moisa. Însă nu doar românii îşi fac cumpărăturile din magazinele sale. “Avem și mulţi clienţi italieni, iar lucrul asta nu poate decât să mă bucure, pentru că şi străinii ne apreciază produsele tradiţionale. Mai mult, astăzi, şi marile magazine italieneşti au ajuns să amenajeze stand-uri cu produse de-ale noastre”, mai spune romanul. Iar ca totul să meargă că pe roate, de cele două magazine se ocupă împreună cu soţia să, Ecaterina. “Eu mă ocup de magazinul din centru, din Piaza Vittorio Emanuele, iar soţia de magazinul de pe Via Gattamelata”, explică acesta.

A folosit Tricolorul, de la medaliile din competiții, la Revoluție

Ca orice poveste cu români emigranți, Vasile Moisa, chiar dacă trăieşte în inima Italiei, are gândul tot la România. Românul  îşi aduce aminte cu nostalgie de anii petrecuţi în ţară şi ne arată cu mândrie medaliile şi diplomele obţinute la concursurile la care a participat.“Am fost medaliat cu aur, argint şi bronz, la competiţiile de maraton, iar în 1987 am fost campion naţional”, ne spune fostul sportiv. În 1989, Vasile Moisa nu a stat de-o parte şi a participat la Revoluţia din Bucureşti. “Am luat tricolorul de la medaliile mele şi l-am pus pe braţ participanţilor, ca semn de recunoaştere”, adaugă acesta. Toate acestea sunt istorie acum. Viitorul lui este plin de speranțe românești, pe pământ italienesc, poate chiar și pentru copiii săi…

Ioana Zafira