[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un Departament pentru Relația cu Diaspora Vrânceană? PSD-ALDE Vrancea a spus NU!

Nu e bună nici o inițiativă  cetățenească prezentată administrației PSD din Vrancea.

     

       Din opoziție sau de la cetățeni, nu sunt bune. Cu atât mai mult cu cât aceastea vin de la cineva care este consilier din partea PNL și, mai mult, se prezintă la ședințele Consiliului mai des decât președintele Marian Oprișan.
     Nu sunt bune pentru că vin de la un vrâncean care a emigrat și care nu poate fi nici îmblânzit cu amenzi sau chemări la raport și nici cumpărat cu vreo sacoșă plină cu ulei de răsărită sau zahăr marcat UE.

      Ovidiu Burdușa, unul dintre zecile de mii de vrânceni care au plecat din județul sărăciei dar a reușit departe, la 2500 de km, este singurul consilier județean ales dintre românii emigrați. Este cel care nu lipsește de la ședințele de consiliu dar care nu merge doar de dragul de a merge cu avionul Roma-București, ci vine cu propuneri, soluții, inițiative… își face meseria pentru care a fost votat.

       De data aceasta a prezentat o propunere – plecând la  un exemplu deja existent în Suceava – și de la necesitatea de a exista și în Țara Vrancei, a unui DEPARTAMENT PENTRU RELATIA CU DIASPORA VRANCEANA.

        Fenomenul emigrării, cea mai mare hemoragie de populație din lume, raportat la populația țării, după cel din Siria, a impus crearea unui minister, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni apărut inițial tot ca un departament în cadrul MAE. Județul Vrancea face parte și este „fruntaș” la rându-i la numărul de oameni care au plecat, motiv pentru care este necesar un asemena organism. Alte județe, precum Suceava, a organizat deja o astfel de structură. 

       În Republica PSD-ALDE Vrancea, însă, NU SE POATE. Răspunsul a venit promt, după „doar” 8 luni de la depunerea cererii (07.08.2018), administrația județeană încălcând legea invocată (răspunsul trebuia dat în maxim 30 de zile), lăudându-se însă prin minciuni că „informații suplimentare se oferă, la cerere, în cel mai scurt timp oricărui cetățean, indiferent de locul în care acesta are reședința”. 

     Astfel, Raluca Dan, funcționar al statului bine plătit, invocă legea în cazul tuturor cetățenilor dar o ignoră și o încalcă timp de 8 luni de zile în cazul cetățeanului Ovidiu Burdușa, „indiferent unde are acesta reședința”: Legea administrației locale nr. 2015/2001 și nici Legea nr. 299/2007 proivind sprijinul românilor de pretutindeni, republicată nu crează cadrul pentru organizarea unui asemena departament care să aibă atribuțiile menționate în proiectul de hotărâre propus.” Semnat, secretar CJ Vrancea, Raluca Dan.

     Legea nr. 215/2001 spune la art. ART. 2 (1): „ Administraţia publică în unităţile administrativ-teritoriale se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi al consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit.”

     Numai că descentralizarea și soluționarea problemelor locale de interes este înțeleasă și aplicată după bunul plac în Vrancea. 

Iată ce prevede proiectul înaintat de consilierul județean Ovidiu Burdușa: 

     „DEPARTAMENT RELATIA CU DIASPORA VRANCEANA

     Grupul consilierilor PNL din consiliul judetean Vrancea,propune urmatorul proiect de hotarare:

     Realizarea unui birou pe langa consiliul judetean, care sa se ocupe de relatia cu vrancenii din Diaspora. Plecam de la idee ca in momentul de fata traiesc peste hotare circa 80 000 de vranceni. Ca sa intelegem acest fenomen numit Diaspora, avem mai multi vranceni care locuiesc in afara tarii fata de cati locuitori are astazi municipiul Focsani. In cadrul Serviciului diaspora se realizeaza activitati ce tin de legatura intre Diaspora si diverse institutii,in vederea rezolvarii problemelor specifice ale persoanelor din judetul Vrancea plecate in alte tari la munca sau la studii.

       Serviciul diaspora poate functiona la inceput cu 2 functionari publici. Atributii:

      – colaboreaza cu ambasadele si consulatele Romaniei in alte tari pe probleme legate de diaspora;

      – colaboreaza cu asociatiile romanilor din Diaspora si acorda consultanta pentru promovarea unor proiecte finantate de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul de politici pentru relatia cu romanii de pretutindeni;

      – faciliteaza legaturi intre Diaspora si institutiile care au ca atributii gestionarea fondurilor europene,in vederea informarii asupra oportunitatilor de accesare a acestor fonduri;

      – identifica posibilitati de afaceri si investitii si le promoveaza catre vrancenii din Diaspora; – indruma persoanele din judetul Vrancea din Diaspora care solicita acces la anumite servicii publice;

     – ofera asistenta si consiliere persoanelor din judetul Vrancea cu resedinta in strainatate privind informatii in legatura cu posibilitati de integrare socioprofesionala a acestora in societatea romanesca.”

     Într-o discuție cu Ovidiu Burdușa, acesta a precizat: „O sa depun din nou proiectul de hotărâre. Nu ma las.

 

Cristi Merchea

Lasă un răspuns