[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un Don Chisciotte al picturii românești la Roma

Mesajul unui artist este luarea de atitudine față de un eveniment, spune pictorul Ioan Sbârciu la deschiderea expoziției sale de la Academia Română din Roma

vizitator

Aseară, 9 iulie, la Academia Română din Roma a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Rapirea Europei” (Ratto d’Europa) a maestrului Ioan Sbârciu. În prezența mai multor vizitatori și a Ambasadorului României la Roma, ES Dana Manuela Constantinescu, a profesorului Bărbulescu, directorul instituției, oaspeților români și italieni, pictorul clujean a adus în picturile sale o temă mai actuală ca oricând: Europa și problemele ei.

Cuvântul de deschidere l-a avut ambasadorul Dana Constantinescu care, în alocuțiunea domniei sale, pune și această întrebare: „Să fie, oare, tema unei Europe măcinate de divizări naționaliste și protagonisme politice?”

sbarciu ambasador

Ne răspunde maestrul Sbârciu, într-un scurt interviu,  care spune că această expoziție, ca dealtfel mai toate pe care le-a organizat, are un fir conductor unic: acela al luptei omului pentru schimbare, în cazul acesta, al omului din Europa pentru schimbarea acesteia.

„Am mai multe teme care se leagă între ele. Am pornit, de fapt, de la Don Chijsciotte, și toate temele prezente se leagă între ele: „Labirintul”, „Întoarcerea în labirint”. Ideea de Don Chisciotte îmi place și vreau să cred că orice artist este un fel de Don Chisciotte. Orice om poate fi acest personaj pentru că el vrea, în sinea sa, să schimbe lumea după propriile legi.

sala expo academie

Toate aceste teme se leagă de o atitudine asupra a ceea ce se întâmplă, asupra realității actuale din Europa. Realitatea și adevărul pe care le trăim noi. Discutabil cu adevărul, care este o noțiune foarte relativă, pentru că fiecare este cu adevărul său și atunci vorbim de un cumul de adevăruri. Dar temele „Pădurea de cenușă”, „Soarele negru la Roșia Montană” (lucrări prezente în expoziție n.r.) sunt o trimitere în actualitatea politico-economică a țării și Europei. Răpirea Europei e o temă mai vastă, însă toate lucrările au o idee comună legată de ceea ce trăim.

Mesajul unui artist este luarea de atitudine față de un eveniment. Eu nu sunt un realist. Mi s-ar părea ostentativ. Ci, prin mijloacele pur plastice, vreau să sugerez acest lucru.”

Expoziția va rămâne deschisă până pe 19 iulie în Sala de Expoziții a Academiei Române din Roma, Viale delle Belle Arti, 110. Intrarea este liberă.

Cristi Merchea

http://www.emigrantul.it/rapirea-europei-expozitie-de-pictura-la-academia-romana-din-roma/