[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un nou Priap descoperit la Pompei

Fresca cu priap descoperită recent

Continuă să surprindă Pompei. O casă „domnească”, o locuință de mare preț, a fost descoperită zilele acestea sub cenușa arucată de vulcanul Vezuviu acum exact 1939, pe 24 august.

O casă superbă, pe via Vesuvio, cu încăperi elegante, frumos decorate, iar la intrare, la mare preț, însuși Priap, personajul hilar dar plin de filosofie: un tânăr dotat, care-și pune falusul pe unul din talerele cântarului pe care-l ține într-o mână (pe celălalt aflându-se o grămadă de monede de aur). Morala acestei reprezentări? Nimic în viață mai important decât banii și sexul. 

Descoperirea face parte dintr-o vastă operațiune de cercetări și scoatere la lumină a fostului Pompei, actualmente desfășurate pe o suprafață de 22 de hectare.
Deja zilele trecute mai fuseseră găsite alte camere frumos pictate, inele și alte obiecte casnice foarte bine conservate.

Pictura de pe ușa vilei Vettii

Priap, descoperit în stare excelentă într-o pictură de pe o ușă a vilei Vettii, apare astăzi pentrua doua oară nu departe de primul loc. 

Zeu al mitologiei grecești și romane, era fiul Afroditei și al lui Dionidio (Baxhus la romani).  Potrivit altor izvoare și legende, acesta ar fi fost fiul lui Zeus și Adone. 
Falusu lui Priap, înfățișat mereu exagerat (el apare nu doar în picturi ci și în nenumărate statui și statuete din epocă) era simbolul vieții dar și apotropaic, adică apărător în fața relelor și dedeochiului, aducător de bunăstare și fertilitate, de noroc în afaceri.

Nu departe de acesta, în tencuiala unui perete, a fost descoperit un alt falus pictat pe un perete exterior, la colțul balcoanelor. 

 

Lasă un răspuns