[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un președinte care să nu ne mintă

aurelian mihai anagnina 5

     Cam așa vede deputatul de Diaspora Aurelian Mihai pe noul președinte care va fi ales, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului nostru

Ales  în circumscripţia electorală nr.43 Diaspora, colegiul Europa de Vest, deputatul Aurelian Mihai a făcut astăzi, 13 noiembrie 2014, o vizită la Roma. Aici a mers dimineață la Consulatul din Via Serafico unde a discutat cu Tiberiu TRIFAN, șeful secției consulare. După amiază a avut o întâlnire la  Anagninasă (loc de întâlnire a românilor) cu câțiva români și reprezentanți ai asociațiilor din teritoriu unde s-au discutat atât probleme legate de alegerile prezidențiale cât și de natură geneară, specifice emigranților din Roma și Italia.

Un interviu în exclusivitate a fost acordat publicației noastre.

        Câteva considerații generale:

aurelian mihai anagnina
Deputatul de Diaspora Aurelian Mihai

Noul președinte va avea o misiune foarte grea de îndeplinit. Urmează un an greu, care nu-i va aduce bucurii; un an cu datorii de plătit la FMI și Banca Mondială. România este țara unde nu s-au creat locuri de muncă, nu ai producție – nu ai locuri de muncă, nu ai comerț intern și extern; nu ai producție, nu ai nici taxe la stat; ai asistați sociali, pensionari mai mulți decât angajați, bătrâni, medicamente care trebuie compensate pentru că asta e politica pe care au adoptat-o și avem o națiune întreagă în afara țării pe care au umilit-o.

Partidele politice care decid astăzi în România trebuiau să fie mai prezente printre românii de aici. Iar unul dintre candidați, care ar fi considerat, ar fi trebuit să facă măcar o vizită românilor din străinătate în aceste două sătpămâni.

        

         Din primăvară vom avea consluat decent la Roma

         Reporter:  

         – Care este scopul vizitei dumneavoastră astăzi la Roma?

Deputatul M. Aurelian:

– Am avut mai multe puncte pe agenda vizitei de astăzi de la Roma, așa cum vor fi și mâine la Viena, poimâine la Paris și răspoimâine la Madrid, Coslada. Va fi un tur. Trebuia să fiu ieri la Munchen dar din cauza ședinței la comisia din care fac parte am pierdut avionul. Este o vizită privată, din fonduri proprii, dar pe care o fac pentru că vreau să vorbesc cu oamenii pentru că merită din partea noastră, a demnitarilor, să-i ascultăm și să găsim soluții.

aurelian mihai anagnina 3

Primul punct de pe ordinea de zi a vizitei de la Roma fost cel legat de secția de votare din zonă. Deja am înțeles că la secția 88, (Consulat) totul este la capacitate, nu mai au ce să facă. Au luat măsuri suplimentare pentru a preveni situațiile neplăcute. Nu știu cum vor face față dacă românii vor merge în număr foarte mare acolo. Există și secțiile 89 și 90 de la Academia Română unde se poate vota în așa fel încât să nu fie probleme aici.

Al doilea obiectiv a fost acela al sediului consulatului din Roma. Așa după cum știți, după cum am militat și am făcut și greva foamei în Parlamentul României pentru reducerea taxelor consulare, vreau ca în consulate să avem o situație bună. Avem nevoie de personal mai mult în misiunile diplomatice, sedii noi …

Rămâne problema morților din morgile din străinătate, pentru că morții stau și astăzi în morgile din Spania, Italia, Germania etc. O problemă care nu a fost rezolvată. Guvernul alocă un milion de euro pentru vot duminică, un lucru bun dealtfel, dar nimic pentru morții din străinătate.

aurelian mihai anagnina 4

Sediul noului consulat din Roma se va deschide undeva în primăvară iar cât de curând misiunea diplomatică de la Roma va anunța acest lucru. Am sentimentul că, la câte solicitări au făcut românii de aici, presa locală, noi, parlamentarii, eu  care am repetat și înainte și după greva foamei despre ”consulatul din garaj”  și în declarațiile politice pe care le-am susținut în Parlamentul României, ceva se va întâmpla. Nu mai este cale de întors iar misiunea diplmatică de la Roma se va muta într-o zonă și într-o locație unde românii să meargă cu drag, să nu mai fie umiliți, să nu mai stea în frig, ploaie, ger sau ninsoare.

     Dacă toți românii din Diaspora ar putea vota, președintele l-ar alege ei

Rep.

 În această perioadă, românii din Italia, de la Palermo și până în nord se organizează pe cont propriu pentru a merge cât mai mulți la vot. Credeți că poate fi decisiv votul românilor din Diaspora pentru alegerea președintelui României?

Dep. M. Aurelian:

–  În mod normal, dacă românii din străinătate ar fi beneficiat de votul prin corespondență, votul electronic sau, cel puțin insituțiile statului, în speță Guvernul României, MAE, ar fi pus la dispoziție logistica necesară acolo unde sunt comunități românești (ar fi trebuit să o facă măcar pentru cele câteva zeci de miliarde pe care le-am trimis acasă până acum) președintele s-ar fi ales din Diaspora. 4.000.000 de voturi numai de la mine, din colegiul Europa de Vest, cu ce-ar mai fi prin Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Israel, republica Moldova etc unde avem comunitate românească numeroasă în afara țării, vă pot spune din capul locului că acestea ar fi dat președintele cu peste 50% numai de aici.

      Un președinte care să nu ne mintă

Rep.

Cum ar trebui să fie viitorul președinte al României?

Dep. M. Aurelian:

–  Un președinte conștient că are în față ani de sacrificii;

Un președinte care să nu ne mintă, să fie transparent în toate deciziile pe care le ia și, măcar odată pe lună sau pe trimestru, să aivă consultări publice cu cetățenii. Nu avem nevoie de un președinte turist, un președinte numai la nivel declarativ politic, care să vorbească frumos. Doresc un președinte care să înțeleagă rolul României în primul rând în Europa.Un președinte care să conlucreze cu instituțiile statului în beneficiul cetățeniulor săi în primul rând; un președinte care să pormoveze crearea locurilor de muncă pentru repatrierea tinerilor și a celor car nu mai sunt la fel de tineri din Diaspora, pentru a se produce odată pentru totdeauna liniște în rândul poporului român; un președinte care să nu ne mintă atunci când  Statul român se împrumută în afara țării pentru că acei bani să fie folosiți într-un anumit domeniu fără a explica unde se duce fiecare cent.

         aurelian mihai oameni anagnina

Atunci când vom avea un astfel de președinte, părerea mea este că lucrurile vor merge destul de bine. Aș mai adăuga un lucru: prin colaborarea cu Guvernul României, președintele ar trebui într-adevăr, pentru că reprezint românii din Diaspora, să vegheze la buna reprezentare a cetățenilor în afara țării.

Avem cazuri destul de grave, ca cel din  din Marea Britanie, atât dau exemplu: Nigel Farage, Liderul Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), liderul extremist de pe urma căruia românii de acolo suferă și unde atât președintele, primul-ministru, ministrul de externe să ia atitudine și să existe rezultate. Nu avem legea loby-ului, nici măcar pe cea a votului electronic și multe altele care ar trebui să fie funcționabile în 2014.

Asta ar trebui să facă președintele: să aibă grijă de cetățenii să, oriunde s-ar afla.

interviu si foto: Cristi Merchea