[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Un român din 20 suferă de o boală mintală

Incidentul înregistrat la metroul bucureștean pe 12 decembrie, când o femeie, cu afecțiuni psihice, a împins o tânără în fața unei garnituri de tren ne face să ne gândim câți asemenea oameni sunt în jurul nostru. Cu atât mai mult cu cât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat deja că boala psihică va fi „boala secolului” și va deveni a doua cauză a mortalității în lume.

România se află și ea în zona de sus a problemelor cauzate de bolile psihice. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a numărat în 2016 peste 440.000 de persoane, din totalul de 9,1 milioane de asigurați, care au avut nevoie de prescripții medicale pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Asta arată datele oficiale, însă un raport de acum trei ani al OMS referitor la bolile psihice plasa România pe locul trei într-un top realizat pe 23 de state europene. Una din concluziile raportului era că, în România, unul din zece oameni suferea de depresie, fiind considerată principala afecțiune psihică. Experții OMS atrăgeau atenția că depresia va deveni o problemă globală de sănătate până în 2020.

Din criză în criză

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

În ceea ce privește România, medicii au atras atenția că mulți români care au afecțiuni psihice evită să meargă la un control de specialitate, iar un procent destul de mare de pacienți ajunge la doctor în faze critice. Medicii au constatat că din teama atribuirii unei etichete sociale, mulți români se adresează în primul rând psihologului și nu psihiatrului.

Ce este mai grav, spun medicii, jumătate din cei care suferă de depresie nu știu că au această afecțiune. Cu alte cuvinte, pacienții care cred că duc depresia pe picioare, în final ajung la psihiatru în genunchi.

Sursa: newmoney.ro

 

Lasă un răspuns