[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Unirea la Roma

Duminica, 26 ianuaie 2014

IMG_1178Baza sportiva de la Borghesiana, zona est a Romei, a fost gazda unui eveniment care nu trebuia uitat de romani, chiar daca se afla departe de casa: Unirea.

155 de ani de la Mica Unire, cea dintre Moldova si TaraRomaneasca de la 1859, a fost marcata de un eveniment a carei initiativa a fost luata de Asociatia  „Ulpia Traiana Romana”. Deja la a doua editie, anul trecut aceeasi asociatie organizand-o in acelasi loc, anul acesta participarea a fost ceva mai modesta. Asta si datorita unui motiv pe cat se poate de absurd, pe atat de real si specific noua, romanilor: multe dintre afisele de informare puse de organizatori in zona Borghesiana, Finocchio si in general in zona de est a Capitalei Italiei au fost rupte si aruncate de „romanii” care nu doresc ca altii sa organizeze ceva de ceea ce ei nu sunt in stare. Mai mult, pe afisul publicat pe pagina de facebook a lui SanduNeacsu, presedintele asociatiei, tot aceeasi binevoitori spuneau ca „nu se mai tine” evenimentul.

IMG_1241Asta in ciuda faptului ca se marca Unirea, ca o demonstratie a faptului ca ceea ce caracterizeaza cel mai bine pe unii dintre noi este dezbinarea si nu unitatea.

IMG_1245Una peste alta, desi la inceput am gasit doar organizatorii, pana la sfarsit peste 100 de persoane si-au facut aparitia si au tinut sa joace Hora Unirii, sa asculte piesele de teatru inspirate din momentele de la 1859 cu domnitorul Cuza, boierii moldoveni si Mos Ion Roata. Gestul artistic a fost al grupului de copii „Nexis” din Tivoli condus de mentorul lor Gianina Ina Miron care nu pierde ocazia de a sarbatori tot ce este romanesc, oriunde ar fi.

IMG_1272Au urmat momente de destindere cu doua artiste populare autentice, Ionica Stan si Steluta Florestean, care au animt spiritele si au ridicat la joc pe toti cei prezenti.

IMG_1341Oficialitati nu s-au vazut din nici o parte, probabil ocupate, neinteresate sau neinformate la momentul potrivit.

IMG_1342Tricolorul, muzica romaneasca, versurile poetei Luminita Cucos, dansurile ansamblului popular romanesc „Plai mioritic”, voia buna si costumele populare frumoase au animat o  zi importanta pentru romanii de pretutindeni, inclusiv a celor de la Roma. Nu au lipsit micii si berea iar, spre final, si-a facut aparitia si echipa de fotbal Dacica, intoarsa victoriasa din deplasare unde batusera cu 3-0. Asa ca totul s-a prelungit pana spre seara, pentru a sarbatori dubla bucurie: unirea cea mica si victoria fotbalistilor.

IMG_6063Intreaga organizare a fost posibila datorita sponsorilor PUNCTRO si SUGAR FREE si partenerilor media RomitTV si Emigrantul.

foto si text: Cristi Merchea

IMG_1371 IMG_1357 IMG_1300 IMG_1297

IMG_1259 IMG_1325IMG_1246 IMG_6161IMG_6168 IMG_6162