[adning id="34187"]

Unirea românilor din Italia trece prin social media

Românii din Italia vor și nu prea să se unească. Ideea de partid cu șef autoritar a devenit tot mai anacronică și neproductivă iar interesele macină pe fiecare dintre cei care vor să devină lideri. Social Media este o formă modernă de a realiza unirea emigranților din Italia, spune Laurențiu Barbu, expert în acest domeniu.

Românii din Italia nu trebuie să mai fie singuri ci împreună, numai așa pot ține aprinsă flacăra identității românești.

Atragerea românilor din Italia într-o organizație fără interese personale, fără vreo legătură cu partidele politice românești și fără discriminări în ceea ce privește statutul membrilor comunității, este un proiect care a început să prindă contur. “Români pentru români” poate fi sloganul acestei mișcări iar pentru cei care au început deja să se pună împotriva curentului, mesajul nostru este clar: URAGANUL NU IA PRIZONIERI.

EFECTUL SOCIAL MEDIA ȘI ȘMECHERIA ROMÂNEASCĂ

Mișcarea este în formare, suntem în Italia peste un milion de români cu rezidență din care peste 200.000 intră aproape zilnic online, în special pe Facebook. De aici va pleca furtuna, aici pe Internet lumea va avea posibilitatea să se informeze, să afle lucruri importante despre cine suntem, ce dorim să facem și unde vrem să ajungem. Aici nu este loc de minciună, de interese ascunse sau de compromisuri la ceas de seară, în Social Media reputația se câștigă foarte greu dar se poate pierde într-o noapte. Aici șmecheria românească se termină chiar începând cu obținerea calității de membru, semnezi o adeziune și te angajezi să fii un om respectabil, onest, sincer și dispus să faci lucruri bune în interesul comunității românești. Totodată, vei primi sprijinul unei întregi comunități atunci când poate nici nu te aștepți, vei primi căldura și ajutorul unei familii de mii de români pentru că suntem toți pentru unul și unul pentru toți.

DEMNI DE A FI ROMÂNI, CU FRUNTEA SUS ȘI CU PIEPTUL ÎNAINTE!

Românii din Italia au fost și sunt dezorganizați, fiecare pentru el, însă nu de puține ori se lovesc de nedreptățile care se fac asupra lor pentru simplul fapt că sunt români. Nu vreau să reamintesc de ce am ajuns aici, în această situație, însă pot să spun că românii dacă vor fi uniți vor fi mai respectați iar mulți nu vor mai sta în poziția ghiocelului în fața italienilor. Românii trebuie să fie demni de a fi români, cu fruntea sus și cu pieptul înainte, trebuie să uite sloganul: “capul plecat sabia nu-l taie…” pentru că asta îl face sclav, îl înrobește. Românii sunt europeni și au aceleași drepturi ca orice alt cetățean din orice țară europeană. Românii sunt muncitori, sunt serioși și de fiecare dată mai creativi decât sunt italienii, mai activi și mai descurcăreți. Cu toate acestea nu se pot impune pentru că singuri nu putem să schimbăm lumea dar fiind împreună, având o identitate unită și o reputație bună, lumea se va schimba ea însăși din respect pentru noi.

LEADERSHIP ȘI MANAGEMENT PENTRU VIITOR SI NU ANCORATE ÎN TRECUT!

Proiectul: Atragerea românilor din Italia către un singur nume, o singură voce, o singură forță românească, înseamnă o altfel de politică, este chiar nașterea unui nou concept care începe pe Internet și se desfășoară apoi în lumea reală. Trebuie să nu mai fim ancorați în nicio altfel de structură sau mentalitate politică românească, a trecut vremea ședințelor cu ordine de zi și a funcțiilor de PRIM VICE PREȘEDINTE sau al BIROULUI EXECUTIV CENTRAL, ADUNAREA NAȚIONALĂ, ETC. Vremea gulerelor albe și a limbajului de lemn a trecut, acum suntem în blugi, vorbim românește, ne adunăm online sau la un bar și luăm decizii. Nu este nimic greșit, este o altfel de politică, o politică a generației care va veni și nu a generației trecute. Conducătorii noștri sunt lideri, sunt oameni tineri care știu să lucreze cu informația și care au viteza generației viitoare, sunt acei tineri care s-au născut în fața calculatorului, au călătorit lumea întreagă și au studiat la universități de prestigiu din toată lumea. Ei vor să fie numiți lideri de grup, din conceptulleadership. La baza leadership-ului “ stă spiritul de echipă, care este rezultatul integrării a patru procese: construirea încrederii între persoanele implicate; stabilirea unei misiuni și a unor scopuri clare la care să adere persoanele; derularea unor procese decizionale participative; motivarea puternică, individuală și de grup, pentru a contribui la realizarea unor țeluri comune. Din perspectiva eficacității, leadership-ulpresupune capacitatea unei persoane de a crea o viziune, de a orienta acțiunile, de a uni indivizii pentru realizarea viziunii, de a urmări proiectul și a atinge rezultate prin organizare, control și rezolvare a problemelor, de a lucra în echipă. Elementele comune ale multor definiții conturează existența unui grup asupra căruia se exercită influența formală a unui manager sau influența informală a unui lider informal, influența fiind transmisă prin printr-o formă de comunicare cu scopul de a determina grupul să-și îndeplineascăobiectivele. Leadership-ul înseamnă a face lucrurile și a rezolva problemele prin oameni, a îndeplini sarcini de lucru cu ajutorul unor echipe sau al unui grup: prin urmare, leadership-ul poate fi definit ca proces de mobilizare, antrenare a indivizilor în îndeplinirea obiectivelor. Cei capabili să îndeplinească acest rol se pot numi lideri. Liderii de grup sunt oameni care nu vor confunda niciodată organizația din care fac parte cu o societate comercială care are la bază crearea de profit în favoarea lor. Ei vor lucra benevol în favoarea comunității românești, deci interesul personal dispare odată cu aderarea la această mișcare. Nu vor fi avantaje bănești, politice sau de altă natură pentru lideri decât cele care sunt în folosul comunității. Toate acțiunile, deciziile, regulile sau alte elemente vor fi transparente, publicate pe site-ul web și trimise prin email membrilor comunității.

O ALTFEL DE POLITICĂ ARE NEVOIE DE ALTFEL DE OAMENI!

Oameni care nu se bat cu pumnul în piept că sunt șefi ci își suflecă mânicile când e nevoie, ajută unde poate, explică celor care nu știu, respiră românește și face totul pentru a ține aprinsă flacăra identității românești. Oamenii se asociază cu alți oameni, oamenii devin membri într-o organizație luând în calcul în primul rând oamenii care fac parte din acea organizație și politica pe care aceștia o duc. Românii cinstiți, onești și demni se vor asocia într-o organizație care le seamănă, care le împărtășește aceleași idealuri și care le dă o motivație bună pentru a deține calitatea de membri. Nu va reuși nimeni să unească românii din Italia dacă la vârful organizației sunt oameni care nu au calități cum ar fi: inteligență, flexibilitate, atracție personală, capacitatea de înțelegere, deschiderea spre alții, etc. Aceste calități califică o persoană drept carismatică, atrage pe cei din jur.

SĂ NU NE CEREȚI NICIODATĂ VOTUL PENTRU CĂ NU VI-L VOM DA!

Liderii vor asigura și vor garanta independența politică, organizatorică și economică față de orice încercare de compromitere a comunității de către oameni care au ca scop crearea în folos personal de profit politic sau bănesc. Noi românii ne-am săturat de tot felul de jocuri de culise făcute de politica românească, politică ce a dus la distrugerea României in ultimii 25 de ani. Traseism politic, interese personale și de grup care au secat resursele României, au alungat investitorii și au creat o generație de oameni care au fost nevoiți să-și abandoneze familiile plecând în alte țări pentru o viață mai bună. Acestor partide și oameni politici români le transmitem de la început că nu vor avea în noi nici măcar dialog, ca să nu mai vorbim de alte acțiuni comune. Nu vrem și nu dorim să ne confundăm cu niciun partid sau organizație politică românească pentru că noi suntem o mișcare altfel, în care politica se face altfel, în favoarea românilor cinstiți din Italia și nu în favoarea hoților din România.

CALITATE ȘI NU CANTITATE!

Membrii noștri nu reprezintă un număr ci o comunitate compactă, nu numărul membrilor ne caracterizează ci calitatea lor. Dacă într-un grup există cât mai mulți oameni cu influență și cu reputație înaltă, însăți organizația va fi puternică și va avea la bază o structură de neclintit. Știm că unirea românilor din Italia nu este pe placul multora, știm că dacă noi vom fi puternici nu va convine anumitor grupuri de interese, știm că vom fi atacați din multe direcții căutându-ne toate defectele și slăbiciunile, însă o structură clădită cu români adevărați, nu poate fi distrusă pentru că nu va avea vulnerabilități.

PRAGMTISMUL LIDERILOR ȘI A ACȚIUNILOR

Reușita va depinde de abordarea pragmatică pe care liderii o vor avea, acțiunile lor în interesul comunității românești va atrage încrederea oamenilor, simpatia și adeziunea. Cea mai mică greșeală va fi amendată de susținători prin aceleași mijloace de comunicare pe care organizația le pune la dispoziție. Dacă vom folosi Social Media pentru a ne promova, tot Social Media ne va desființa dacă vom greși. Mesajele pe care le vom transmite către românii din Italia trebuie să atingă mintea și sufletul omului, iar promisiunile să devină realitate. A trecut vremea sloganurilor politice care sunt doar vorbe în vânt. Faptele ne vor construi reputația și nu lauda de sine, nu propaganda și nici atacurile la competitorii politici. Vom asculta pentru a fi ascultați, vom înțelege pentru a fi înțeleși și vom ajuta pentru a fi ajutați toți ca într-o mare familie democratică. Nu lăsăm pe nimeni în urmă indiferent de probleme, necesități sau aspirații. Vom pune toți umărul să ne ajutăm semenii așa cum nimeni nu a mai făcut-o. Românii din Italia nu trebuie să mai fie singuri ci împreună. Unitatea membrilor și acțiunilor ne va consolida respectul din partea celorlalți. Orice organizație, asociație politică sau apolitică a românilor din Italia care aderă la principiile și scopurile noastre vor fi sprijiniți de comunitatea noastră pe toate canalele media pe care le avem disponibile, astfel acțiunile românilor din Italia se vor auzi în toată lumea, vor ieși din anonimat și alții vor lua exemplu.

Laurențiu Barbu,
contact@laurentiubarbu.ro
www.facebook.com/laurentius.barbu

www.socialmedia.ro