[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

UPDATE: Vrei să-ți cumperi vechime pentru pensie?

Guvernul și Parlamentul au prelungit termenul pentru plățile retroactive, mai întâi până la 31 decembrie 2017 și apoi până la 31 decembrie 2018.

Românii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, nu mai mult de cinci ani însă.

Prin urmare, persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție tot restul anului 2017 și întreg anul 2018 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document.

Poate să plătească retroactiv contribuția la pensii orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare.

Specialiștii sunt de părere că banii spot fi recuperați în câțiva ani după intrarea în plată a pensiei. Mai mult, cumpărarea de vechime poate fi în funcție de ce salariu își dorește asiguratul. Mai exact, cât plătești, atât vei avea când ieși la pensie!

Românii din străinătate care vor să plătească retroactiv contribuția la pensii trebuie să desemneze o persoană (printr-o procură specială) care să încheie contractul de asigurare. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Te-ar putea intersa și: Vrei să-ți cumperi vechime pentru pensie?

 

Lasă un răspuns