[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vă miroase gura? Iată cauzele spuse de un specialist

The two men one of which is dressed in a gas mask talk

Ce să fac doctore când…?

        …îmi miroase gura chiar dacă mă spăl pe dinți, mănânc fructe, mestec gumă etc?

dr stroe
dr. Dan Stroe

Viața de zi cu zi înseamană, pe lângă multe altele,  și o multitudine de relații și interacțiuni umane cu un grad diferit de intimitate. O gură urât mirositoare sau ”halena”, determină   partenerul la o distanțare fizică și la anumite judecăți nu tocmai măgulitoare. Ce este de făcut?

Ca să știm ce este de făcut, va trebui sa înțelegem care sunt cauzele care produc halena. O clasificare sumară și pe înțelesul tuturor ar suna cam așa: halena poate fi produsă de cauze genarale și cauze locale. Dintre cauzele generale aș aminti doar câteva: cele de natură digestivă, afecțiunile hepatice, afecțiunile renale, diabetul, afectiunile pulmonare etc. Aș dori să atrag atenția asupra faptului că halena nu este un semn patognomonic, adică nu înseamnă că suferim de o afecțiune generală dacă ne miroase gura, dar este recomandat, daca nu există cauze locale, să solicitam un consult medical general.

Cauzele locale sunt cele mai frecvente, mai ușor de diagnosticat iar unele ușor de tratat. Din multitudinea cauzelor locale le enumăr pe cele mai des întâlnite: cariile dentare, în special cele din zonele mai greu accesibile (spațiile interdentare), tartrul dentar, lucrarile protetice vechi sau deteriorate, lipsa de igienă dentară sau o igienă  deficitară, diferite afecțiuni ale mucoasei bucale în special candidozele, parodontopatiile simple si complicate, abcesele dentare sau parodontale etc.

Să ne întoarcem la întrebarea: ce este de făcut?

alitosi-986x400În primul rând, așa cum este și logic, după depistarea cauzei sau cauzelor, încercăm îndepartarea lor. Un consult stomatologic de specialitate este un bun început și poate rezolva problema. Medicul va decide felul tratamentului și durata lui. Sunt convins că el va recomanda ca tratamentul  să fie susținut permanent cu o igienă intensă și corect efectuată. Uneori este necesară adoptarea unui stil de viață diferit,  cu un regim alimentar mai sărac în zaharuri sau cu un plus de consum de lichide, pentru că xerostomia – uscarea gurii – poate fi și ea o cauză ce produce halena, cu alimente ce necesită o masticație mai viguroasă, cu evitarea tutunului, a alcoolului sau a alimentelor supercondimentate.       Atenție la refluxul gastroesofagian sau la hiperaciditatea gastrică ,care nu trebuie neglijate!

Dacă dupa acest „început” nu s-a rezolvat problema, investigațiile și, respectiv, tratamentele aferente se vor muta pe tărâmul medicinei generale sau de specialitate.

Este un principiu vechi care spune că este mai ușor să previi decât să tratezi. Recomandarea mea sinceră este ca cel puțin o dată sau de două ori pe an să faceți un consult stomatologic  de specialitate care vă poate feri de o serie de necazuri ulterioare.

Data viitoare vom vorbi despe ce să facem când, deși dinții frontali sunt sănătoși, nu ne place cum arata din punct de vedere estetic. Până atunci, să auzim numai de bine.

Cu stimă pentru cititorii nostri,

Dan Stroe,

medic specialist de medicina dentară.

0040.751.111339  mail: info@traveldent.ro