Pe 24 iunie se împlinesc 3 ani de la inaugurarea noului Consulat al României la Roma.
Dacă până atunci cetățenii români erau constrânsi să suporte condițiile unui subsol, cu toate inconvenientele sale, pentru a obține servicii, iată că lucrurile s-au schimbat mult în bine. Cu toate acestea, nu toți sunt mulțumiți și, chiar dacă sunt, victimismul e mai simplu de abordat în relația cu statul decât realitatea evidentă.
O postare pe contul facebook a unei românce rezidente la Roma și beneficiara unor servicii consulare ne-a arătat că noi, românii, avem o carență majoră în relația cu această instituție: educația. Anca Elena Dincă a scris câteva impresii din timpul șederii la consulat pe care vi le redăm în continuare:
„Dacă mai aud pe careva ca se văita de serviciile consulatului, vin după voi și dau cu dude negre!
Au atâta răbdare oamenii aceștia iar noi suntem asa mulți și cu pretenții de „vreau acum!”, ca ma întreb dacă nu cumva sunt pe Xanax, mai ales ca mai și zâmbesc continuu!
Sigur ca este aglomerat dacă tu ai rezervare la ora 12 însă la 10 deja ești prezent cu nevasta, copiii, jucării pentru copiii, cățel, purcel și atitudine de gherțoi.
S-a așezat o doamna lângă mine și a început văitatul cu „eu am rezervare pt ora 11 dar trebuie să stau la coada!”. Hai, mai! Pe bune? Am mârâit de două ori la ea și după: „Doamnă, nu are sens să bâzâim din cauza cozilor când oamenii aceștia lucrează cu acte și documente. Avem scaune, aer condiționat, există o terasă unde puteți fuma pe bancuță (la umbră), deci decideți dumneavoastra dacă rămâneți sau nu”, nu a mai scos nici o vocală.
Ghiseele sunt protejate împotriva sunetelor puternice și în exces (mulți copii și e normal, fiindcă ori trebuie acte pentru ei, ori nu au părinții cu cine îi lăsa) însă tot îți trebuie mult Zen sa reziști zgomotelor nefiltrate și limbii rom-italiane ce variază de la unul la altul, bașca incoerența unora.
Nu era tocmai visul primăverii mele să mi se fure actele, însă în toate invârtelile și răsucirile, și triplu-tulup-urile mele cu cădere în flick-flack (sau cum s-o scrie!) pentru a le înlocui, personalul de la Consulatul Românesc din Roma a făcut diferența.
Nu știu dacă va citi cineva din interior postarea aceasta, însă eu o zic oricum: Mulțumesc!”