[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vaccinare obligatorie pentru primirea copiilor la școală în Italia

Guvernul Italiei a decis introducerea vaccinării obligatorii, masură ce va intra în vigoare în septembrie 2017, pe fondul înmulțirii cazurilor de rujeolă și meningită, care au afectat țara încă de la începutul anului

Decretul de lege „face obligatorii anumite vaccinuri care până acum erau doar recomandate”, cum ar fi cele împotriva rujeolei sau meningitei, a declarat şeful guvernului, Paolo Gentiloni, după şedinţa de govern de vineri, 19 mai. Copiii nevaccinați până la 6 ani nu vor fi primiți în instituțiile de învățământ.

În total 12 vaccinuri devin obligatorii și au rolul de a preveni următoarele boli: poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita B, haemophilus B, meningita B şi C, rujeola, rubeola, oreionul, tusea convulsivă şi varicela. La 6 ani, vârsta de şcolarizare obligatorie în Italia, părinţii copiilor nevaccinaţi vor trebui să plătească amenzi care pot depăși 5.000 de euro. Vor fi făcute controale până ce copiii vor împlini 16 ani.

Statisticile publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de mass-media italiană, Italia şi România înregistrează doar ele 48% din cazurile de rujeolă de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

„Aceasta este un mesaj foarte puternic adresat populaţiei”, a reacţionat ministrul sănătăţii, Beatrice Lorenzin, care face presiune de săptămâni pentru adoptarea acestei măsuri contestate de liderul Mişcării Cinci Stele, Beppe Grillo, care a dus o întreagă campanie contra vaccinării, susţinând că există o legătură între vaccinare şi autism.