[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Valentin Făgărășian – „Acasă-i România!”

       Valentin Făgărășian e un nume la Roma. Un nume printre constructori, printre cei care apelază la un serviciu de calitate dar și în rândul membrilor și simpatizanților PNL din Italia. De ceva timp, Valentin a decis să candideze pentru Camera Deputaților. Un mod de a se implica și mai activ în viața politică, în destinele țării. 

     

       Rep. Când ați emigrat și de ce?

      Locuiesc de peste 28 de ani în Italia, am plecat în căutarea unui trai mai bun și pot zice că aici l-am obținut. Am început să lucrez în construcții în primul an. Muncă extrem de dificilă, dar plătită bine… Mi-am zis că voi sta doar câțiva ani și mă voi întoarce acasă… După 28 de ani, pot sa spun ca timpul a zburat și tinerețea mi-am petrecut-o făcând sacrificii departe de casă.

  1. Ce a însemnat emigrația: începuturi, eșecuri, realizări

      Când am ajuns în Italia nu cunoșteam pe nimen. Nu știam nici limba și nici nu mai plecasem să muncesc în altă țară. Pe atunci nu era la fel de ușor să pleci din țară. Am lucrat în construcții, muncă foarte dificilă, cum am spus și mai sus, dar eram tânăr și, ce aveam de pierdut? Trebuia să mă adaptez. Mi-a plăcut să muncesc și să mă implic, așa că, după doar 6 luni, chiar dacă nu cunoșteam limba la perfecție, șeful la care lucram m-a văzut capabil și m-a pus responsabil peste toată echipa. Toate aceste lucruri m-au determinat sa fiu mai bun. Învățând din propriile greșeli  am decis sa îmi deschid propria afacere în cadrul căreia am multi angajați, marea majoritate fiind români.

      De-a lungul anilor m-am confruntat cu o mulțime de riscuri: fie că au fost decizii incorecte în afaceri, clienți rău platnici sau angajați mai buni sau mai puțin buni, dar fiecare lucru m-a ajutat să cresc și să devin ceea ce sunt.

  1. Cum a început antreprenoriatul în Italia. Ați fi putea face același lucru în România cu aceleași rezultate?

      Antreprenoriatul a început după ce am văzut că am capacitățile necesare să administrez o echipă și am avut îndeajuns de mult capital pentru a o lua pe cont propriu. Faptul că am avut o atitudine de evoluare continuă m-a ajutat să mă implic în mai multe proiecte ce m-au ajutat să îmi cresc afacerea. Cred că aș putea face același lucru și în România, deoarece am dobândit abilitățile necesare, însă mutarea pe o altă piață vine cu o altă serie de provocări precum diferențele legislative, lipsa partenerilor de afaceri, lipsa recunoașterii pe piață… Dar pentru mine orice noutate este o provocare din care pot învața ceva.

  1. Ați spus că „motivul principal pentru care pleacă românii sunt locurile de muncă slab plătite”. Dar sunt și foarte mulți antreprenori care au părăsit țara pentru alte motive: serviciile proaste, birocrația excesivă, politica nesănătoasă, șpaga…. Cum vedeți rezolvarea acestor probleme?

      Din câte cunosc eu, marea majoritate a antreprenorilor din diaspora au plecat în diferite țări ca simpli muncitori fără a avea un capital, iar apoi, în decursul anilor, prin munca lor au ajuns să aibă propria firmă și să devină antreprenori, cum a fost și cazul meu de altfel. Vă pot zice experiența pe care o am eu cu angajații mei: aceștia vor să muncească la mine câțiva ani pentru a strânge niște bani să se întoarcă acasă ulterior și nu vin doar pentru că sunt nemulțumiți de factorii de mai sus. De obicei nemulțumirea vine după ce aceștia văd că țările gazdă au soluții mult mai bune decât în țară și că la noi nu se fac evoluții semnificative. Marea majoritate vin pentru că în țară nu câștigă îndeajuns de mult pentru a-și întreține familiile.

       Totuși problema serviciilor proaste, birocrației excesive și a corupției este una serioasă în România… Personal m-am întâmpinat de cel puțin una din aceste probleme de fiecare dată când am venit acasă! Pentru a le rezolva, mi-am făcut o listă de 14 obiective pe care doresc să le urmăresc, toate referindu-se la instituțiile externe ale Statului Român. Pentru a elimina birocrația excesivă și serviciile proaste, vreau să lucrez la crearea unei platforme care să automatizeze și să simplifice procesul de schimbare de documente în Consulatele Române. Rezolvarea corupției e un proces complex, fiind una dintre prioritățile guvernării PNL.

  1. Cum, cu ce argumente veți convinge pe cei plecați să se întoarcă acasă să investească?

      PNL, după ce va deține întreaga putere politică, va întreprinde toate măsurile necesare pentru a eradica birocrația, serviciile proaste, șpaga etc. și orice problemă care ar afecta o viitoare investiție în România. Apoi argumentele pentru întoarcerea în țară sunt pe 2 planuri: unul sentimental, pentru suflet (reintregirea familei, reintalnirea cu prietenii si revenirea în țara ta în care nu vei mai fi considerat străin) și altul economico-fiscal în care statul să-ți garanteze siguranta invesțiilor și să-ț ofere facilități fiscale.

     Îmi doresc ca România sa fie țara în care tinerii să nu fie nevoiți să plece.

  1. Ați vorbit de oferirea unor avantaje fiscale celor care vor să investească în țară. Care ar fi acelea?

       Avantajele fiscale pot fi de mai multe feluri. Personal vreau să ofer o reducere a plății impozitului pe venit pentru primul an pentru afacerile realizate de români repatriați. Majoritatea românilor își investesc banii câștigați cu multă trudă și sacrificii în străinătate pentru  a-și construi case sau achiziționa un apartament. Personal cred că putem ajuta la crearea de locuri de muncă și a aduce creștere economică dacă banii aceștia ar fi investiți într-o afacere în schimb.

      În același timp vreau să militez pentru oferirea anuală de granturi (ca în cazul start-up nation) pentru românii care se întorc din afară pentru a-și începe o afacere în țară. Astfel îi putem impulsiona pe aceștia să investească și să stea în țară pe o perioadă mai lungă de timp.

  1. Ce alte proiecte de viitor aveți în plan odată ales deputat?

      În primul rând voi milita in Parlament pentru o mai bună și corectă reprezentare a diasporei, conform numarului real de votanți din diaspora, o cunoaștere a problemelor din diaspora si inițierea unor proiecte în Parlament pentru  a propune rezolvarea lor.

.

  1. Am văzut un slogan foarte frumos, la inimă tuturor celor plecați: „acasă-i România”. Ce înseamnă acasă pentru dumneavoastră

      Acasa-i România este și va rămâne în inima românilor, indiferent în ce parte a lumii traiesc, și adevarata fericire nu ți-o poate da decât țara în care te-ai născut și unde ai spus prima data „mama”.

  1. Un mesaj adresat românilor emigrați?

      In aceasta perioada dificilă le adresam românilor sa aibă grijă de sănătatea lor, să fie uniți și să se prezinte la vot pentru a reuși să schimbam fața scumpei noastre România.

        Vreau să îndemn românii plecați să fie tot timpul uniți; indiferent cine va câștiga, noi tot români suntem și tot din același neam ne tragem. Vreau să provoc românii plecați din țară să invite (desigur după terminarea pandemiei) cel puțin o persoană străină să viziteze România. Avem o țară atât de frumoasă ce merită promovată În același timp, acest lucru ar impulsiona veniturile din turism iar afacerile locale românești ar beneficia foarte mult de pe urma aceasta, așa că dacă ești român și îți pasă de România, invită un străin acasă la tine. Pentru că Acasă-i România!

Lasă un răspuns