[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
Vostok 6, soviet cosmonaut valentina tereshkova, the first woman in space, in front of the vostok capsule, june 1963. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)

Valentina Tereșkova – eroina spațiului a împlinit 80 de ani

Mare pasionată de parașutism, la 26 de ani rusoaica Valentina Tereșkova a ajuns una din cele mai cunoscute femei din lume. Aceasta în primul rând datorită  disputei extraordinare dintre SUA și URSS pentru primatul în spațiu. Valentina fu prima femeie care a călătorit în spațiu, pe urmele tot al primului om ieșit în spațiu, și tot rus, Iuri Gagarin, în 1961.

Astăzi Valentina Tereșkova a împlinit pe 6 martie 80 de ani iar președintele Bielorusieie, Alexandru Lukașenko, i-a trimis un mesaj de felicitări. Nu peste puțin aceasta o va întâlni și pe regina Elisabeta a Marii Britanii pentru că Muzeul Științei din Londra pregătește, în perioada 13-16 martie,  o expoziție specială numai pentru ea.

Valentina a ieșit în spațiu pe 16 iunie 1963 la bordul navei Vostok-6 și a rămas pe orbită timp de trei zile, făcând înconujurul Pământului de 49 de ori, aterizând ulterior în apropierea orașului Novosibirsk.  La acea vreme misiunea fu un succes extraordinar pentru URSS și pentru președintele Nikita Hrușciov, dar, așa cum va spune mai târziu astronauta, o adevărată odisee. Din cauza unor probleme tehnice riscase să se îndepărteze de orbită iar pentru a putea corecta traiectoria fusese nevoită să prelungească zborul și să stea legată de scaun mai bine de 70 de ore.

Dincolo de aterizarea sa, rămasă mult timp un mister, și a dificultăților întâmpinate, zborul Valentinei fu un pas înaintea americanilor în spațiu, la fel cum fusese și cel al lui Iuri Gagarin sau al cățelușei Laika. Rușii bătuseră Statele Unite.

Tereșkova este, în prezent, membră a Camerei Inferioare a Parlamentului rus și „Erou al Uniunii Sovietice”.